Ethan Coen 66 let


Ethan Coen se narodil 21. září 1957 vysokoškolským profesorům Edwardovi a Reně Coenovým a vyrůstal se svým o tři roky starším bratrem Joelem. Společně točili filmy už jako děti. Bratři se poprvé rozdělili až na vysokých školách. Ethan se rozhodl studovat filosofii na Princeton University a Joel se vydal na New York University Film School.

Dalším společným počinem byla taškařice s Nicholasem Cagem a Holly Hunter v hlavních rolích Rasing Arizona (1987) o páru, který nemůže mít dítě a tak si svého potomka pořídí nelegálním způsobem. V roce 1990 bratři zvážnili a natočili gangsterku s Gabrielem Byrnem Miller's Crossing. O rok později natočili snímek Barton Fink o začínajícím scénáristovi, který prožívá tvůrčí krizi. Film si z filmového festivalu v Cannes odnesl tři ocenění (cena za nejlepší film, nejlepší režie a John Turturo získal ocenění jako nejlepší herec v hlavní roli). Film získal také tři nominace na Oscara (nejlepší herec ve vedlejší roli, výprava a kostýmy) ,ale ani jednu nominaci se nepodařilo proměnit ve zlatou sošku.

Přes komedii The Hudsucker Proxy (1994) s Timem Robbinsem a Paulem Newmanem se bratři Coenové dostali ke svému největšímu úspěchu a to ke snímku Fargo (1996). Za film o nepovedeném únosu si bratři totiž po právu odnesli Oscara za nejlepší scénář.

Po Oscarovém úspěchu se opět vrátili ke komediím a natočili filmy jako Big Lebowski (1998), O Brother, Where Art Thou? (2000) Intolerable Cruelty (2003) a The Ladykillers (2004). Tyto komedie ještě proložili noirovým dramatem The Man Who Wasn't There (2001) s Billy Bob Thorntonem. V současné době Ethan a Joel Coenovi dokončili film No Country for Old men podle románu Cormaca McCarthyho, na kterém Ethan pracoval poprvé oficiálně jako režisér.


21.9.1957
Minneapolis, Minnesota, USA
Ethan Coen csfd

ScarfacePanenky na útěkuBalada o Busteru ScruggsoviSuburbicon: Temné předměstíAve, Caesar!Most špiónůNezlomnýV nitru Llewyna DaviseGambitOpravdová kurážSeriózní mužZbytečná krutostPo přečtení spalteTahle země není pro starýPaříži, miluji TěLupiči paní domácíNesnesitelná krutostMuž, který nebylBratříčku, kde jsi?Muž bez kůžeThe Big LebowskiFargoZáskokBarton FinkMillerova křižovatkaPotíže s ArizonouVlna zločinuZbytečná krutostWorld CinemaSanta je úchyl!Down from the Mountain


Aktualizace osobnostního profilu Ethan Coen: 31.10. 2023 17:25