Uli Edel 77 let


Německý režisér, scénárista a producent, celým jménem Ulrich Edel patří v zemi našich západních sousedů k nejvýznamnějším filmovým a televizním tvůrcům, přestože zůstává pro širší veřejnost poměrně neznámou tváří.

Následně dostal nabídky podílet se na režii několika epizod kultovních amerických seriálů PŘÍBĚHY ZE ZÁHROBÍ a MĚSTEČKO TWIN PEAKS. Také jeho druhý film POSLEDNÍ ÚTĚK DO BROOKLYNU se dočkal řady ocenění. Jako jeden z posledních tvůrců spolupracoval s dnes již zesnulým slavným německým režisérem Douglasem Sirkem. Pak ale přišel v roce 1993 neúspěšný erotický thriller TĚLO JAKO DŮKAZ s popovou zpěvačkou Madonnou v hlavní roli a od té doby Uli Edel dlouho natáčel v podstatě jen v televizní produkci.

I zde ale vytvořil několik pozoruhodných snímků. Například TYSON (1995), životopisný příběh kontroverzního boxerského šampiona nebo koprodukční fantasy u nás uvedené pod názvem KRÁLOVSTVÍ PRSTENU.

Návrat mezi áčkové filmaře přišel až v roce 2008 s vysokorozpočtovým snímkem BAADER MEINHOF KOMPLEX, popisující činnost skutečně existující teroristické organizace RAF. Tento počin byl nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.


11.4.1947
Neuenburg am Rhein, Baden-Württemberg, Západní Německo
Uli Edel csfd

Der Club der singenden MetzgerUnterm BirnbaumBrána temnotyHoudiniZeiten ändern DichDer Baader Meinhof KomplexKrálovství prstenuNesmrtelné zloJulius CaesarKrál Lear z TexasuMlhy AvalonuPříběhy upírka RudolfaOčistecRasputinŠampion Mike TysonIntrikánkaTělo jako důkazPoslední útěk do BrooklynuArt von Zorn, EineMy děti ze stanice ZooHarte Handel, DerDie Erzählungen BjelkinsDer PalastHotel AdlonOzRebel HighwayPříběhy ze záhrobíZločin v ulicíchMěstečko Twin PeaksWaldhausDas DingPorn CultureMythos MetropolisFilmlegenden. DeutschHubert Selby Jr: It/ll Be Better TomorrowBernd Eichinger - wenn das Leben zum Kino wirdDurch die Nacht mit...Zwei Hotels, Nachbarn in Nahost


Aktualizace osobnostního profilu Uli Edel: 17.11. 2023 03:50