Václav Švec (1903 - 1972)


Václav Švec se narodil 25. května 1903 v Jičíně. Přes krátká studia a ochotnické působení se v letech 1923 – 1936 stal hercem na Slovensku: Stredoslovenský operný a činoherný súbor a Východoslovenské divadlo v Košicích. Hned odešel do Prahy, kde na tamních jevištích setrval až do svého odchodu na odpočinek. Jako člen prošel Švandovým divadlem (1936 – 1939), Divadlem U Nováků (1939 – 1940), Nezávislým divadlem (1941 – 1945), Novým životem Alhambra (1945), Divadlem kolektivní tvorby (1945 až 1946) a Divadlem města Žižkova (1947 – 1948).

V českém filmu si zahrál poprvé už v roce 1937, krátce po svém příchodu do Prahy. Do roku 1945 byl profesorem (FILOSOFSKÁ HISTORIE), chasníkem (HORDUBALOVÉ), podomkem (HOLKA NEBO KLUK?), hostem (VESELÁ BÍDA), venkovanem (SRDCE V CELOFÁNU a MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ), muzikantem (U SVATÉHO MATĚJE), řidičem (KDYBYCH BYL TÁTOU), poslíčkem (VY NEZNÁTE ALBERTA?), komorníkem (TO BYL ČESKÝ MUZIKANT), číšníkem (POHÁDKA MÁJE), strážníkem (OKÉNKO DO NEBE), úředníkem Slámou (PŘÍTELKYNĚ PANA MINISTRA), hospodským „U zvonu“ (TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA), zpěvákem (PŘEDNOSTA STANICE) či lamačem (NEBE A DUDY).

Nejvíce nabídek na filmování získal v nově zestátněné kinematografii druhé poloviny 40. let (roku 1947 v sedmi filmech) v titulech ROZINA SEBRANEC (tovaryš), 13. REVÍR (host), LAVINA (sluha), PORTÁŠI (muž v hospodě), VELKÝ PŘÍPAD (pobočník), NIKDO NIC NEVÍ (kulisák), PAROHY (zaměstnanec u dražitele), MUZIKANT (kupec krávy), MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI (zřízenec záchranky), TÝDEN V TICHÉM DOMĚ (úředník Rotnágl), ALENA (šenkýř), ČAPKOVY POVÍDKY (starší zedník), O ŠEVCI MATOUŠOVI (mušketýr Martin), VELIKÁ PŘÍLEŽITOST (vězeň) a nebo REVOLUČNÍ ROK 1848 (mistr v Portheimce).

V 50. letech se představil jako tramvaják (VESELÝ SOUBOJ), dělník (SLEPICE A KOSTELNÍK), dozorce (POSEL ÚSVITU), hostinský (MILUJEME), člen poroty (MIKOLÁŠ ALEŠ), sluha (CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ), dvořan (PYŠNÁ PRINCEZNA), sluha Franc (HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ), dědic (DIVOTVORNÝ KLOBOUK), tesař (KOMEDIANTI), německý venkovan (JAN HUS), strážník (BOTOSTROJ), Pražan (JAN ŽIŽKA), dělník (ZAOSTŘIT, PROSÍM!), husita (PROTI VŠEM), muž s buřinkou (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), otec (ŠKOLA OTCŮ), havíř (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA) aj.


25.5.1903
Jičín, Rakousko-Uhersko
12.12.1972
Praha, Československo
Václav Švec csfd

KlíčSlaměný kloboukŠanceSvatá hříšnicePanenství a kriminálAristokratiDívka s třemi velbloudyRomance pro křídlovkuUkradená vzducholoďÚplně vyřízený chlapBláznova kronikaDarounická poudačkaEinstein kontra BabinskýMeteliceSvětáciNeděle ve všední denOranžový měsícProsím, nebudit!Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenecV sanitceChléb a písněKohout plaší smrtRychlík čeká 3 minutyTlouštíkTržiště senzacíÚhel dopaduDokonalý zločinPochodněPáté odděleníVyšší principČerná sobotaDařbuján a PandrholaKam čert nemůžePrincezna se zlatou hvězdouProbuzeníPrvní partaSlečna od vodyO věcech nadpřirozenýchPoplach v Kovářské uličceRozrušená zeměTři přáníŠkola otcůDobrý voják ŠvejkPan JohanesProti všemZaostřit, prosím!Zlatý pavoukJan ŽižkaBotostrojJan HusKomediantiDivotvorný kloboukHaškovy povídky ze starého mocnářstvíPyšná princeznaCísařův pekař - Pekařův císařMikoláš AlešZítra se nefáráPosel úsvituSlepice a kostelníkVeselý souboj


Aktualizace osobnostního profilu Václav Švec: 22.11. 2023 16:22