John Ford (1894 - 1973)


John Ford se narodil 1. února 1895 jako nejmladší z 11 dětí. Své rodné jméno Sean Aloysius O'Fearna změnil nejprve na Jacka, ale později na Johna Forda. Poté, co jeho starší bratr Francis přijal jméno Ford (podle alžbětínského básníka Johna Forda). Právě prostřednictvím jeho staršího bratra Francise se v roce 1914 dostal Ford k filmu. V roce 1917 natočil svůj první film THE TORNADO. Ve stejném roce následuje osm dalších, v nichž většinou hraje hlavní roli westernová hvězda Harry Carey.

Western se definitivně stává Fordovým ústředním žánrem, který podstatně ovlivnil svými dalšími filmy jako STAGECOACH, jezdeckou trilogií FORT APACHE, SHE WORE A YELLOW RIBBON, RIO GRANDE, THE SEARCHERS a CHEYENNE AUTUMN. Jeho filmy o Irsku patří k nejmelancholičtějším dílům tohoto režiséra irského původu. Za zmínku stojí například snímek THE INFORMER - příběh o zrádci v irském boji za nezávislost, nebo THE QUIET MAN, Fordův jediný typicky milostný film, který zaujímá v biografii tohoto režiséra zvláštní místo a patří k jeho nejkrásnějším filmům.

V roce 1966 režíroval Ford svůj poslední hraný film SEVEN WOMEN. Na filmovém festivalu v Benátkách byl v roce 1971 Ford vyznamenán cenou za celoživotní dílo (přes 120 filmů, z nichž asi polovinu tvořily westerny). Při té příležitosti byl uveden dokumentární film Petera Bogdanoviche DIRECTED BY JOHN FORD. Zemřel 31. srpna 1973 v Palm Desert v Kalifornii.


1.2.1894
Cape Elizabeth, Maine, USA
31.8.1973
Palm Desert, California, USA
John Ford csfd

7 WomenMladý CassidyPodzim CheyennůDonovanův útesFlashing SpikesJak byl dobyt ZápadMuž, který zastřelil Liberty ValanceDva jeli spoluSergeant RutledgeKavaleristéGideon's DayThe Last HurrahKřídla orlůThe Rising of the MoonStopařiPan RobertsThe Bamboo CrossThe Long Gray LineMogamboSlunce jasně svítíTichý mužWhat Price GloryRio GrandeVůdce karavanyWhen Willie Comes Marching HomeMěla žlutou stužkuPinkyFort ApacheTři kmotřiUprchlíkMůj miláček KlementinaByli obětovániDecember 7thBylo jednou zelené údolíTabáková cestaHrozny hněvuThe Long Voyage HomeBubny víříPřepadeníYoung Mr. LincolnFour Men and a PrayerPonorky hrozíThe Adventures of Marco PoloRekrut Willie WinkieUragánMarie StuartovnaThe Plough and the StarsZajatec ostrova žralokůDenunciantSteamboat Round the BendThe Whole Town's TalkingJudge PriestThe World Moves OnZtracená patrolaDoctor BullPilgrimageAir MailFleshArrowsmithSeas Beneath


Aktualizace osobnostního profilu John Ford: 2.11. 2023 12:24