Petr Oliva (1943 - 2019)


Petr Oliva vystudoval herectví na DAMU (1964), vojenskou službu pak absolvoval v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1964-1966), načež nastoupil do svého prvního angažmá v Divadle J. Průchy v Kladně (1966-1972), kde zaujal ve hrách Romeo a Julie nebo Radúz a Mahulena, poté na dvacet let zakotvil v pražském Divadle E. F. Buriana (1972-1991), které mu dalo řadu velkých hereckých příležitostí. Vynikl například ve hrách Peer Gynt, Král Lear, Rváč nebo Žebrácká opera. V poslední době pohostinsky vystupuje v Divadle Radka Brzobohatého, Divadle Blaník nebo Společnosti J. Jurištové, hrál také v Redutě, kde si vyzkoušel i divadelní režii (Divadelní román, Domácí představení). V roce 1997 založil Pražské (ne)závislé divadlo, které ovšem nemělo dlouhého trvání, Oliva sám přiznal vlastní nedostatek manažerských schopností.

Nejvýznamnější je působení Petra Olivy v dabingu, s nímž se seznámil již jako student na DAMU, tedy v době, kdy se namlouvání zahraničních filmů u nás teprve rozvíjelo. Jméno Petra Olivy je spojeno především se dvěma osobnostmi, jednou hereckou a jednou seriálovou. Prvním českým dabérem Pierra Richarda byl sice Eduard Cupák, ale vzápětí dabingoví režiséři došli k závěru, že k Richardovu typu se více hodí Olivův hlas. Petr Oliva poprvé namluvil Richarda v komedii ROZTRŽITÝ (Le Distrait, 1970) a následně namluvil na třicet filmů s tímto slavným francouzským hercem. Čeští televizní diváci pak Olivu znají jako Bodieho ze seriálu PROFESIONÁLOVÉ (The Profesionals). Daboval ale například také Roberta Redforda, dabingu se často věnuje dodnes. Se svým hlasem nalezl Oliva uplatnění také v rozhlasu a v uměleckém přednesu (Lyra Pragensis, televizní Nedělní chvilka poezie).

Poprvé byl Oliva ženatý s herečkou Reginou Rázlovou (*1947), s níž se seznámil v kladenském divadle. Mají spolu syna Lukáše (*1973) a dceru Adélu (*1977). Po rozvodu s Rázlovou se Oliva ve svém dalším divadelním angažmá setkal s herečkou Dagmar Čárovou (*1958), která je jeho manželkou již přes dvacet let. Z tohoto manželství pochází syn Pavel (*1986).


14.2.1943
Praha, Protektorát Čechy a Morava
9.2.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Petr Oliva csfd

Talent na zločin: Tajemství DahliíTajemství pouze služebníŠkolní výletKouzla králůIn nomine PatrisNepodepsaný knoflíkChytit vítrNa hraněChybná diagnózaKverulantkaPeníze a krevRuceZločin v galérii GruyèreAngolský deník lékařkyDlouhý čas nadějeImillaVenkovanZáchvěv strachuTři mušketýřiCestou k vítězstvíPoslední propadne pekluŠimonaOtýliina záhadaDopis psaný španělskyTajemství Ďáblovy kapsyHistorie začíná pod kaštanyHořké dnyMuž s puškouPozdrav z přístavuCesta domůDnes ještě zapadá slunce nad AtlantidouKrálova ženaPaví králPlácekNikdo se tě neprosilO Honzovi a BarušceRudý primátorTak teď nebrečZlaté rybkyMěla to být legraceO třech bratříchPodnájemníciPůjčkaČas lásky a nadějeDocela malý zlepšovákPasáček JirkaRytířDny zrady I.Dny zrady II.Muž v osidlechStarší synVětrné mořeKronika žhavého létaKrálovna Černá růžePůlnoční kolonaZrození hvězdyBitvaŠťastnou cestuKrál HamletPrincezna Lada


Aktualizace osobnostního profilu Petr Oliva: 17.11. 2023 04:00