Jiří Mikota (1919 - 2003)


Jiří Mikota se původně vyučil zámečníkem, poté absolvoval strojní průmyslovou školu a za války začal pracovat jako konstruktér. Již od třicátých let se ale zároveň věnoval divadlu a vystupoval na ochotnických scénách. Po válce pak nastoupil do svého prvního profesionálního angažmá, a sice v Městském divadle v Teplicích (1945-1948), po třech letech pak přešel do Divadla pracujících ve Zlíně (1948-1953), kde vynikl ve hrách Strakonický dudák nebo Jan Žižka. Ze Zlína pak přešel do Prahy a až do odchodu do důchodu hrál v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1953-1989). Nedostával sice hlavní role, ale uplatnil se v širokém spektru žánrů i postav, jejichž charakteristika vyplývala především z hercova mužného zjevu a sytého hlasu.

Manželkou Jiřího Mikoty byla herečka a televizní režisérka Marie Mikotová, rozená Müllerová (*1920); manželský pár spolu hráli v povídkovém filmu PĚT Z MILIÓNU (1959).


2.5.1919
Praha, Československo
31.10.2003
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiří Mikota csfd

Sny o ZambeziNa koho to slovo padne...Čistá řekaOddechový časHolky z porcelánuSmrt si vybíráZase ten KlubíčkoAch ta léta blázniváKlec pro dvaSmrt za oponouJe Thierry Brévanne vinen?Rohová hospodaDalecí a blízcíDezertérTchořSbohem, deštivé město !Za plotem jiných časůNedohledné dálkyPět z milionuMatušovciMračnoZde jsou lviČlověk ze starých novinZářijové nociPodivínDobrodružství kriminalistikyPřípad pro zvláštní skupinuPanoptikum Města pražskéhoMalý pitaval z velkého městaBambinotVe znamení MerkuraŽena za pultemHříšní lidé města pražskéhoPříběh z naší farmyMaryšaMerlin aneb Pustá zemDva na koni, jeden na osluTu es PetrusBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Mikota: 11.4. 2024 15:46