Roland Joffé 78 let


Britský režisér a producent Roland Joffé se narodil 17. listopadu 1945 v Londýně. Někdy je chybně uváděn jako syn francouzského filmového režiséra Arthura Joffého, Rolandovým otcem je však Marc Joffé, který pochází z lotyšské Rigy. Jeho adoptivním dědečkem je renomovaný sochař amerického původu Jacob Epstein, pionýr moderního sochařství známý svými kontroverzními díly. Joffé byl dvakrát ženat, obě jeho bývalé ženy jsou herečky. Jeho první manželkou byla Jane Lapotaire, se kterou má syna Rowana, ceněného scénaristu a režiséra. Se svou druhou ženou, Cherie Lunghi, má dceru Natálii, která se v Británii prosadila jako herečka (např. LAYER CAKE, kde ztvárnila postavu Charlie). Mimo svou filmovou činnost se Joffé angažuje v charitativní činnosti, je členem neziskové humanitární organizace Operation USA (OpUSA).

Po této zkušenosti už byl k natáčení kvalitních světových filmů pouze krůček. Jeho vrchol stál nejspíše hned v polovině 80. let, kdy natočil dva úderné filmy. Jako první se v roce 1984 představila VRAŽEDNÁ POLE, mapující poměry v Kambodži během Války ve Vietnamu. Film znamenal vedle Joffého obrovského úspěchu v podstatě i debut Johna Malkoviche. Druhým velkým režijním počinem se stala MISIE z roku 1986, která se vydala do Jižní Ameriky poloviny 18. století, kdy si Evropané podmaňovali tamní kulturu. Snímek se díky nádherným scenériím, Morriconeho hudbě a skvělým výkonům Roberta De Nira a Jeremyho Ironse stal ceněným dílem. Za oba tyto filmy si Joffé vysloužil oskarové nominace pro nejlepšího režiséra.

I když do světové kinematografie pravidelně přispívá, své největší úspěchy se mu zatím nepodařilo zopakovat. K natáčení se však staví skromně a stále s chutí, což potvrzuje i jeho výrok: "Každý film je pro mě příležitostí udělat si něco po svém, něco jiného a zajímavého. Tomu říkám tzv. nedělání kariéry. Nikdy jsem se nesnažil být někdo. Pouze jsem se snažil žít."


17.11.1945
Londýn, England, Velká Británie
Roland Joffé csfd

ScornedThe ForgivenMilenci v časeThere Be DragonsYou and ICaptivityVatelSbohem, lásko!Šarlatové písmenoMěsto radostiTlusťoch a ChlapečekMiseVražedná poleUnited Kingdom'Tis Pity She's a WhorePříživníciLegion Hall Bombing, TheSun RecordsHrdinové od AlamaBill BrandStars Look Down, TheSamCoronation StreetSuper Mario Bros.EnnioJá, Patrick SwayzeNejlepší hollywoodští režiséřiShabanaThe 44th Annual Golden Globe AwardsC'est encore mieux l'après-midiThe 57th Annual Academy AwardsCinema 3


Aktualizace osobnostního profilu Roland Joffé: 15.10. 2023 11:30