René Gabzdyl (1943 - 2005)


René Gabzdyl byl po celou svou kariéru spojen především s muzikálovou scénou v Karlíně, objevil se ale i v několika filmech. Narodil se v Ostravě, kde tehdy působili oba jeho rodiče, otec Emerich Gabzdyl (1908-1993) byl významným tanečníkem a choreografem Národního divadla moravskoslozského, tanci, choreografii i pedagogickému působení se věnovala také jeho manželka Jitřenka Šumovská (*1921). René Gabzdyl tedy vyrůstal v umělecké rodině, po maturitě na gymnáziu ale zamířil na Univerzitu Palackého v Olomouci, kde čtyři roky studoval biologii a zeměpis.

S filmem a televizí později spolupracoval jen výjimečně, hlavně se věnoval jevištní prezentaci v Hudebním divadle v Karlíně, kde vystupoval v řadě muzikálů a operet, za všechny jmenujme Kabaret, West Side Story, Pohádka mého života, Cikáni jdou do nebe nebo Balada z hadrů. Z jeho dalších sporadických vystoupení před kamerou připomeňme menší role v komediích, v nichž si zahrál pilota (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, 1977) nebo opraváře (BABIČKY, DOBÍJEJTE PŘESNĚ, 1983). Větší příležitosti dostal v televizních záznamech oblíbených operet z Karlínského divadla (ŽEBRAVÝ STUDENT, 1980). Naposledy se před kamerou objevil jako klavírista ve filmu MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ (1986).

Svůj hlas uplatnil René Gabzdyl také před mikrofonem, slyšet jej bylo možno například v rozhlasové úpravě Molierovy hry Zdravý nemocný (1981), s kolegy z Karlína nazpíval na gramofonové desky muzikál Zvonokosy (1986). Ze stálého angažmá z Karlínského divadla odešel v roce 1991, později ale zde ještě vystupoval jako host, v letech 1999-2000 to byla například Frimlova opereta Rosemarie.

René Gabzdyl zemřel po krátké nemoci v Praze 30. prosince 2005 ve věku 62 let.


25.7.1943
Vítkovice, Ostrava, Protektorát Čechy a Morava
30.12.2005
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
René Gabzdyl csfd

Můj hříšný mužPřípad z kavárny SportAmadeusKomediantTři veteráni„Babičky dobíjejte přesně!“GiudittaŽebravý studentPoprask na silnici E 4RosničkaRusalkaZítra vstanu a opařím se čajemDlouhá cestaDráteníkJakou barvu má láskaKdo je vinen?Čertova stěnaAlmaraHry lásky šálivéKráska a zvířeFlirt se slečnou StříbrnouPřípad pro začínajícího kataPasťákDívka s třemi velbloudyDobře placená procházkaMalé dějiny jedné rodinyBylo nás šestÚsměvy a slzí třpytSemafor - Největší hity 2Bílý akátGentlemaniSvět je báječné místo k narozeníJen nám dejte šanciLáska, píseň věčně zpívanáDostaveníčko s pražskými strašidly


Aktualizace osobnostního profilu René Gabzdyl: 1.11. 2023 13:14