Sergio Leone (1929 - 1989)


Narodil se 3. Ledna 1929 v Římě a už jako teenager pracoval jako pomocný režisér amerických a italských filmových štábů. U filmu zůstal i během studia práv. Vyzkoušel si také profesi scénaristy, herce a střihače. Zlom v jeho kariéře nastal v roce 1964, kdy natočil film PRO HRST DOLARŮ s tehdy ještě málo známým Clintem Eastwoodem v hlavní roli. Následovaly snímky PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC (1965) a HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (1966). Těmito díly zakončil takzvanou dolarovou trilogii.

Sám Sergio Leone nikdy nemluvil anglicky a při režírování si nechal překládat. Díky jeho filmům se proslavil také hudební skladatel Ennio Morricone. Byl to také Leoneho bývalý spolužák a skládal hudbu pro všechny jeho filmy. Jeho manželkou byla Carla Leone, se kterou měl dvě dcery, Francescu a Raffaellu. Jeho celoživotním snem bylo přetočit Sever a Jih a stal se oblíbencem Quentina Tarantina.

Sergio Leone umírá 30. dubna 1989 v rodném Římě po těžké nemoci na srdeční infarkt.


3.1.1929
Řím, Lazio, Itálie
30.4.1989
Řím, Lazio, Itálie
Sergio Leone csfd

Tenkrát v AmericeKapsy plné dynamituTenkrát na ZápaděHodný, zlý a ošklivýPro pár dolarů navícPro hrst dolarůThe Changing of the GuardRhodský kolosPoslední dny PompejíHanno rubato un tramTroppo forteVerdi bandiere di Allah, LeLe sette sfideRomulus a RemusVe jménu ŘímaAfrodite, dea dell'amoreTéměř dokonalá aféraProvaz a koltSai cosa faceva Stalin alle donne?Folle di Marechiaro, IlZloději kolBocca sulla strada, LaGala de l'unionClint Eastwood, poslední legendaSergio Leone: Ital, který vynalezl AmerikuCharles BronsonThe DirectorsSergio Leone – portrét psanceDesenterrando Sad HillSpanish WesternPříběh filmu: OdyseaWestern Legenden - Made in HollywoodDenn sie kennen kein Erbarmen - Der ItalowesternOpera of Violence, AnEnnio MorriconeThe Man with No NameIl gattoDe películaLes Rendez-vous du dimanche


Aktualizace osobnostního profilu Sergio Leone: 3.4. 2024 12:50