Umberto Lenzi (1931 - 2017)


V Massa Marittima, ve střední Itálii, se 6. srpna 1931 narodil Umberto Lenzi. Umberto se stal zejména v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století jedním z nejvýznamnějších režisérů a scénáristů italského filmu. Má na svém kontě přes šedesát režisérských a téměř padesát scenáristických počinů ve všech, v té době velice populárních žánrech, jako spaghetti westerny, giallo snímky, válečné filmy, poliziotteschi, peplums či horory. Opravdovou ikonou je zejména v žánru kanibalských hororů. Z politického hlediska, se Umberto považoval celý život za anarchistu, ve světě filmu zanechal stopu jako jeden z nejkreativnějších italských režisérů. Vzorem mu byli od počátku Samuel Fuller (1912-1997) a Raoul Walsh (1887-1980).

Umberto byl filmovým nadšencem již od školních let. Během těchto let, založil různé filmové fankluby. Po ukončení studií pracoval jako novinář pro různé toskánské noviny a časopisy. Zejména známá je spolupráce s časopisem „Bianco e Nero". Dále se živil také jako spisovatel a filmový kritik.

V roce 1957 se představil Umberto v první malé herecké roli, v Blasettiho snímku AMORE E CHIACCHIERE. První zaměstnání na druhé straně kamery, bylo v roli pomocného režiséra, kde je nejvýznamnějším počinem snímek APOCALISSE SUL FIUME GIALLO (1960) v hlavních rolích s Anitou Ekberg a Georgesem Marchalem. Debut jako asistent režie měl Umberto o rok později u filmu LE AVVENTURE DI MARY READ (1961). Kabir Bedi proslavil malajského hrdinu Sandokana, v seriálu ze sedmdesátých let, původní dva snímky o tomto hrdinovi však natočil Umberto.

Filmy SANDOKAN, LA TIGRE DI MOMPRACEM (1963) a I PIRATI DELLA MALESIA (1964) se natáčely zrovna v období politických změn v Malajsii. Po dobu tří let žil Umberto více na Dálném východě než v Římě. V roce 1963 vyhlásil Singapur samostatnost na Británii a stal se členem Malajsijské federace, ale po velkých neshodách vystoupil i z ní a stal se samostatným státem (9.8.1965). Snímky se tedy natáčely v ne zrovna klidné atmosféře.


6.8.1931
Massa Marittima, Grosseto, Itálie
19.10.2017
Řím, Lazio, Itálie
Umberto Lenzi csfd

Hornsby e Rodriguez - sfida criminaleHon na zlatého škorpionaTerč policajtČerná kobra 4Černí démoniBrána do pekelGhosthouse IVLa casa delle anime errantiNebezpečná plážPaura nel buioDům duchůKomando černý panterMost do peklaI cinque del CondorŽelezný mužCicciabombaIncontro nell'ultimo paradisoPierino la peste alla riscossaŽeny od hluboké řekySežrána zaživaVelký útok zombiesHorké dívky a prokurátorOd Corleone až po BrooklynZ pekla k vítězstvíLa banda del gobboPoslední útokIl cinico, l'infame, il violentoNapoli violentaRoma a mano armataVrah a poldaGatti rossi in un labirinto di vetroIl giustiziere sfida la cittaL'uomo della strada fa giustiziaMilán nenávidí: policie nemůže stříletSpasmoMilano roventeIl coltello di ghiaccioSedm krvavých orchidejíVymítač kanibalůUn posto ideale per uccidereParanoiaCosì dolce... così perversaOrgasmoTi, kteří jdou k čertuTutto per tuttoUna pistola per cento bareAttentato ai tre grandiKriminalMilione di dollari per sette assassini, UnŠpióni milují květinyA 008, operazione SterminioLa montagna di luceSuperseven chiama CairoDobrodružství v MalajsiiHercule contre les mercenairesI tre sergenti del BengalaSandok, il Maciste della giunglaCaterina di RussiaL'invincibile cavaliere mascheratoSandokan opět v akci


Aktualizace osobnostního profilu Umberto Lenzi: 4.4. 2024 17:51