Pier Paolo Pasolini (1922 - 1975)


Italský režisér, scénárista, komunista a věčný provokatér Pier Paolo Pasolini se narodil 5. března 1922 v Boloni v Itálii. Po skončení druhé světové války, tento zatím jen učitel italštiny vstupuje do komunistické strany. Odsud je po třech letech v roce 1949 vyloučen pro své homosexuální sklony, nicméně jeho extrémně levicové přesvědčení mu vydrží až do smrti.

Roku 1964 natáčí Pasolini své asi nejuznávanější, ale zároveň nejkontroverznější dílo (i když přídomek nejkontroverznější si posléze vyslouží většina jeho filmů). Jedná se o adaptaci biblického „EVANGELIA SVATÉHO MATOUŠE“, kde vyobrazuje Ježíše Krista jako agresivního revolucionáře. Do hlavních rolích filmu, který vznikl v zaostalém jihoitalském regionu Basilicata, obsadil neherce a do role pany Marie dokonce svou matku.

Jeho dalším známým celovečerním filmem je THEORÉMA z roku 1968. Film se odehrává v Miláně, kde do rodiny průmyslníka přichází novodobý mesiáš, všem členům rodiny poskytne fyzickou lásku, a tím v ní způsobí rozvrat - na závěr se otec zříká veškerého majetku (podnik předá dělníkům), svléká se do naha a odchází do pustiny sopky Etny. Snímek získal cenu OCIC, byl soudem obviněn z obscenity, ale poté soudně prohlášen za poetické dílo.

Povídkový film VEPŘINEC z roku 1969 je alegorie přirovnávající tehdejší Itálii k Německu v době Hitlerova nástupu k moci. Snímek je složen ze dvou střídavě se prolínajících povídek.


5.3.1922
Bologna, Emilia-Romagna, Itálie
2.11.1975
Ostia, Lazio, Itálie
Pier Paolo Pasolini csfd

'Na specie de cadavere lunghissimoCalderonSaló aneb 120 dnů sodomyKytice z tisíce a jedné nociStorie scellerateCanterburské povídkyDekameronOstiaAmore e rabbiaMédeaVepřinecRozmar po italskuTeorémaVymahačOidipus králČarodějkyDravci a vrabciEvangelium sv. MatoušeRogopagMamma RomaSmrt kmotřičkaAccattoneLa ragazza in vetrinaMilano neraCarro armato dell'8 settembre, IlKrásný AntonioLa giornata balordaSladký životSvědek, který nepromluvilLa notte bravaGiovani maritiCabiriiny nociMarisa la civettaIl prigioniero della montagnaLa donna del fiumePasoliniho ZuřivostLaboratorio teatrale di Luca RonconiPoznámky k africké OresteiePoznámky k filmu o IndiiObhlídka exteriérů v PalestiněHovory o lásceZuřivostLa Canta delle maraneGrigioManon: Finestra 2La ricotta


Aktualizace osobnostního profilu Pier Paolo Pasolini: 7.3. 2024 16:59