Steven Spielberg 77 let


Otec jednoho z nejslavnějších režisérů všech dob byl elektroinženýrem, jeho matka pak koncertní pianistkou, a střet světa exaktního s tím uměleckým se pozdějšímu mistrovi do měšce talentu náramně hodil. Tatínkovo zaměstnání vyžadovalo velmi časté stěhování, takže Steven prožil své dětství například v Haddonfieldu, Scottsdaleu či Silicon Valley. Jen málokteré místo mu ale mohlo být skutečným domovem, protože všude vždy zůstával jen krátkou dobu. To se také podepsalo na jeho školním prospěchu. Jeho psychické pohodě nepřispělo ani to, že si jeho rodiče postupně přestávali rozumět. Z malého Stevena se tak postupně stával introvert, který se celé dny schovával ve svém pokoji. O desítky let později zachytil toto období svého života v položivotopisném filmu Fabelmanovi.

V roce 1965 se jeho rodiče rozvedli, přičemž trauma z rozpadu rodiny lze coby hluboce osobní téma zpozorovat v mnoha režisérových pozdějších snímcích, ať už jde o postavu Roye Nearyho, opouštějícího své blízké v Blízkých setkáních třetího druhu, rodinu bez otce v E.T. - Mimozemšťanovi ("Potřeboval jsem mimořádného kamaráda, takže jsem používal svoji představivost, abych se dostal na místa, kde jsem se cítil dobře. Když jsem si na to později vzpomněl, napadlo mě, že by se mi tehdy býval hodil mimozemšťan.") či třeba smíření otce se synem coby metaforický Svatý grál v Indiana Jonesovi a Poslední křížové výpravě. Je třeba dodat, že k sobě Spielberg mladší a starší nakonec cestu našli, byť otci v té době už táhlo na stovku (nakonec se dožil 103 let).

V polovině 60. let ambiciózní začátečník poprvé navštívil studio Universal, přičemž na jeho vedoucího Sidneyho J. Sheinberga zapůsobil němý příběh Amblin (podle kterého později Steven pojmenoval svou produkční společnost) natolik, že nabídl Spielbergovi smlouvu na sedm let. "Odešel jsem ze školy tak rychle, že jsem si ani nevyklidil skříňku," vzpomínal později autor, jemuž se televize stala působivým odrazovým můstkem pro filmařskou kariéru.

Za dobu svého působení v tomto světě toho stihl poměrně hodně: režíroval některé díly Neuvěřitelných příběhů nebo Night Gallery, dnes už slavnou epizodou Vražda podle knihy zahájil i později velmi populární sérii o poručíku Columbovi. Jeho talent byl stále evidentnější: při práci na Night Gallery doporučila hvězdná Joan Crawford novinářům aby šli udělat rozhovor s "támhletím děckem, co to dotáhne daleko."


18.12.1946
Cincinnati, Ohio, USA
Steven Spielberg csfd

FabelmanoviWest Side StoryReady Player One: Hra začínáAkta Pentagon: Skrytá válkaObr DobrMost špiónůLincolnTintinova dobrodružstvíVálečný kůňIndiana Jones a Království křišťálové lebkyMnichovVálka světůTerminálChyť mě, když to dokážešMinority ReportA.I. Umělá inteligenceZachraňte vojína RyanaAmistadZtracený svět: Jurský parkJurský parkSchindlerův seznamHookThe VisionaryIndiana Jones a Poslední křížová výpravaNavždyŘíše sluncePurpurová barvaIndiana Jones a Chrám zkázyZóna soumrakuE.T. - MimozemšťanDobyvatelé ztracené archy1941Blízká setkání třetího druhuČelistiSugarlandský expresSavageNěco zléhoDuelThe Name of the Game: LA 2017FirelightEscape to NowhereNeuvěřitelné příběhyColumboNight GalleryOwen Marshall: Counselor at LawMarcus Welby, M.D.The PsychiatristThe Name of the GameA Timeless CallThe Unfinished JourneyStrokes of GeniusMarcus Mumford: CannibalAmazing Stories: Book One


Aktualizace osobnostního profilu Steven Spielberg: 10.3. 2024 20:17