Jon Turteltaub 60 let


Jeho jméno zná sice opravdu málo lidí, ale producenti už o něm delší dobu vědí – není divu, když tento režisér, jehož dosavadní filmová tvorba by se dala označit za ryze průměrnou, po celou dobu své kariéry točí (až na pár výjimek) velké komerční hity.

V roce 1995 mu byla svěřena režie romantické komedie ZATÍMCO JSI SPAL se Sandrou Bullockovou. Film se mu podařil, rozhodně více než jeho předchozí snímky a o tom svědčí opět i skvělé tržby, které překročily hranici 80 milionů. Následoval rok 1996 a projekt FENOMÉN, kde si ho jako režiséra do svého filmu vybral John Travolta a byl z toho opět hit, tentokrát už s tržbami překračujícími 100milionovou hranici.

Pak následovala pauza od filmu a režie několika dílů seriálu ZE ZEMĚ NA MĚSÍC. Nutno podoknout, že právě s tímto Jon slavil za celou dobu své kariéry největší umělecký úspěch a byl za to i odměněn nominacemi na několik cen. Pak přišlo opět filmové období, ale nutno podotknout, že o něco hubenější než to předchozí. V roce 1999 mu studio poprvé do rukou svěřilo opravdu velký rozpočet, konkrétně 80 milionů a bylo to na film INSTINKT, napínavý thriller s Antonym Hopkinsem a Cubou Holdingem Jr. v hlavních rolích. Jon měl poprvé šanci jako režisér doslova zazářit s kvalitním snímkem, když měl film s kvalitní zápletkou a dvěma oscarovými herci, jenže zde Jon dokázal, že je režisér, který svůj stín průměrnosti tímto filmem nepřekročil a selhal, poprvé, ale stálo to za to. Co se kvalit týče, tak to bylo maximálně tak průměrné a co se tržeb týče, doslova se jednalo o fiasko (ani ne polovinu nákladů film vydělal). Producenti na něj přesto ale úplně nezanevřeli a svěřili mu do rukou režii pětašedesátimilionové rodinné komedie KID s Brucem Willisem. Od toho se nečekalo nic víc než jen velké tržby. Kid sice v kinech vydělal solidních 70 milionů, ale na pokrytí nákladů (k 65milionovému rozpočtu si přičtěte dalších 30 milionů vražených do distribuce) to nestačilo a ve zbytku světa film vydělal sotva polovinu toho, co v USA. Po velkém neúspěchu Instinktu a hořkém polovičním úspěchu snímku Kid se tak Jon stáhnul do ústraní.

Od slabšího období uplynulo v listopadu roku 2004 už více jak čtyři roky a Jon měl právě do kin uvést svůj nový snímek, dobrodružnou podívanou z produkce Jerryho Bruckheimera s Nicolasem Cagem v hlavní roli – LOVCI POKLADŮ. Zprvu to vypadalo hodně nadějně, trailer vypadal zatraceně dobře a sliboval opravdu velkou zábavu, jenže pak, chvíli před premiérou, se začaly objevovat recenze, které byly sotva průměrné a strach producentů z toho, že se jim 100milionové náklady vražené do filmu nevyplatí, navíc se ještě zvyšoval počet premiér megalomanských projektů (např. Úžasňákovi, Polární expres nebo Alexander Veliký). Jenže Lovci pokladů nečekaně vydělali jen v USA kolem 173 milionů dolarů a k tomu dalších 175 milionů ve zbytku světa, z čehož plyne, že to byl zatraceně velkej hit, s jehož tržbami se Polární expres nebo Alexandr Veliký nemohly vůbec rovnat. A za zmínku jistě stojí i fakt, že Jon už připravuje dvojku, což znamená, že se opět vrátil na výsluní.


8.8.1963
New York City, New York, USA
Jon Turteltaub csfd

National Treasure 3MEG: Monstrum z hlubinFrajeři ve VegasČarodějův učeňLovci pokladů: Kniha tajemstvíLovci pokladůMore, PatienceKidInstinktFenoménZatímco jsi spalKokosy na sněhuTři statečníBláznivá jízdaZávod s časemLovci pokladů: Na hraně historieZoey's Extraordinary PlaylistKřižovatka smrtiSpolečná terapieOstrov smrtiJerichoZe Země na MěsícCreating the Beast: 'The Meg'The Boys: The Sherman Brothers' StoryConversations with Jon TurteltaubA Kid Becomes the KidIMDb on the Scene - InterviewsThe Rotten Tomatoes ShowSéries express


Aktualizace osobnostního profilu Jon Turteltaub: 17.11. 2023 05:06