Max Burton 151 let


Dnes zapomenutý a bohužel ani nepřipomínaný umělec Max Burton patřil na počátku 20. století ke známým a velmi populárním osobnostem mnoha kabaretů. Narodil se, jako Maximilián Pollák do židovské rodiny Zikmunda Polláka a jeho ženy Sali roz. Raichsové. Celá jeho rodina se záhy přestěhovala do Prahy.

Bohužel, tak jak byl populární v kabaretech, filmový svět ho neprávem opomíjel. V polovině 30. let mu sice nabídl na 10 rolí, ale jednalo se pouze o nedůstojné epizodky, či spíše role komparzního charakteru.

První filmovací rok byl 1934, kdy si zahrál ve čtyřech filmech. Žena, která ví co chce (člen správní rady), U nás v Kocourkově (velitel ostrostřelců), Poslední muž (bývalý spolužák pana Kohouta) a Grandhotel Nevada (člen lékařské komise).

V roce 1935 si zahrál ve třech filmech. Jedna z milionu (soused paní Emilie), Klub tří (hráč v herně) a Vdavky Nanynky Kulichovy (host v hospodě, pan Havrda). Ve svém posledním filmovacím roce 1936 natočil dva filmy – Komediantská princezna (host v hospodě) a Světlo jeho očí (host v lázních).


21.6.1872
Votice u Sedlčan, Rakousko-Uhersko
Max Burton csfd

Komediantská princeznaSvětlo jeho očíHrdina jedné nociJedna z milionuKlub tříVdavky Nanynky KulichovyGrandhotel NevadaPoslední mužU nás v KocourkověŽena, která ví, co chce


Aktualizace osobnostního profilu Max Burton: 1.2. 2024 13:18