Peter Weir 79 let


Peter Weir se narodil 21. srpna 1944 v australském Sydney. Studium práv nedokončil a po vzrou svého otce se chtěl stát obchodníkem s realitami. Nakones ale zakotvil v australské televizi, kde na sebe upozornil několika krátkými dokumenty a posléze krátkometrážním filmem THE LIFE AND TIMES OF THE REV. BUCK SHOTTE (Život a doba reverenda Bucka Shotta), kde si zahrál i titulní roli kněze, který se považuje za jediného nositele boží pravdy. A posléze v roce 1971 ještě černou komedií HOMESLADE.

V thrilleru POSLEDNÍ VLNA si těžce zkoušeného právníka Burtona zahrál Richard Chamberlain. Mel Gibson se objevil v jeho dramatu z 1. sv. války GALIPOLI a v love story ROK NEBEZPEČNÉHO ŽIVOTA. Harrisona Forda si dvakrát obsadil do thrilleru SVĚDEK a dramatu POBŘEŽÍ MOSKYTŮ.

Jedním z nejceněnějších Weirových filmů se stalo drama SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ, kde ukázal úplně jinou tvář do té doby komického Robina Williamse. O problémech přistěhovalců "informoval" v romantické komedii ZELENÁ KARTA, kde si přistěhovalce zahrál Gerard Depardieu a jeho ženského protějška, rozmazlenou vegetariánku, Andie MacDowell. Do psychothrilleru BEZE STRACHU chtěl zprvu prosadit Mela Gibsona, ale nakonec se musel "spokojit" s Jeffem Bridgesem. Dalšího komika, kterého se mu podařilo předělat do dramatické role v satirické komedii TRUMAN SHOW, kde si hlavní roli nevědomého hrdiny velké reality show zahrál Jim Carrey. Že se nebojí ani velkých hereckých hvězd, dokázal ve filmu MASTER & COMMANDER: ODVRÁCENÁ STRANA SVĚTA, kde se mu podařilo zkrotit bouřliváka Rusella Crowea, kterému přisoudil roli kapitána Jacka Aubreyho, kterého stvořil irský spisovatel Patrick O'Brian.

Patří k filmařům, kteří se nenechají svázat jakýmikoliv vlivy. Má svůj osobitý pohled na film, kterého si všimla i Americká filmová akademie, ale stále jej nedokázala ocenit zlatou soškou. I když pokud se vaše jméno čtyřikrát objeví na seznamu pěti nominovaných, tak se určitě dá mluvit o "malém" úspěchu. Nezbývá než doufat, že na Oscara dosáhne v některém ze svých příštích filmů.


21.8.1944
Sydney, New South Wales, Austrálie
Peter Weir csfd

Útěk ze SibiřeMaster & Commander: Odvrácená strana světaTruman ShowBeze strachuZelená kartaSpolečnost mrtvých básníkůPobřeží moskytůSvědekRok nebezpečného životaGallipoliThe PlumberPoslední vlnaPiknik na Hanging RockAuta, která snědla PařížHomesdaleThree to GoLuke's Kingdom3 Directions in Australian Pop Music: Australian Colour Diary 43Incredible FloridasBoat BuildingThe Billiard RoomThe Computer CentreThe Field DayThe Life and Times of the Reverend Buck ShotteThe Aunty Jack ShowThe Comedy GameTempo: Australia in the SeventiesVěční hrdinové: Indiana Jones a Harrison FordThe DirectorsDělat Vlny: Umění filmového zvukuLegendy filmové hudbyPeter Weir: Sinema Dersi - Master ClassLa citta nel cinemaBandes originales : Maurice JarreEntrenched: The Making of 'Gallipoli'A Dream Within a Dream: The making of 'Picnic at Hanging Rock'The Hundred DaysLa Mémoire retrouvéeThe Celluloid HeroesAustralian Movies to the WorldHollywood InsiderKinoramaRencontres de cinéma76. Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Peter Weir: 30.3. 2024 03:13