Stanislav Hejný (1908 - 1987)


Herec Stanislav Hejný, vlastním jménem Vysloužil, pocházel sice z Prahy, většinu svého soukromého i uměleckého života strávil ale v Brně. Tady absolvoval gymnázium a začal studovat Vysokou školu technickou, předchozí zkušenosti s amatérským herectvím jej ale po roce přivedly na školu zcela jiného druhu a obor herectví vystudoval na brněnské Státní konzervatoři, tehdy také začal užívat pseudonym Hejný.

Kromě divadla se Stanislav Hejný uplatňoval jako recitátor v brněnském studiu Československého rozhlasu, výjimečně spolupracoval i s televizí. Z divadelního angažmá odešel v roce 1973 do důchodu, později se ale ještě několikrát na jevišti objevil jako host (Morálka paní Dulské, Hlava XXII). Stanislav Hejný zemřel v Brně 28. června 1987 ve věku 79 let.


2.4.1908
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
28.6.1987
Brno, Československo
Stanislav Hejný csfd

Požehnaný věkNultý kilometrKaktus, bomba, letadloJdi za zeleným světlemDen velkého hněvuÚtěk do BudínaKdo zabil Jean Norwoodovou?Vdova CapetováBlátivé cestyNeklidnou hladinouZtratila se Bílá paníChléb, který jíteKavkazský křídový kruhSpolužáci


Aktualizace osobnostního profilu Stanislav Hejný: 6.12. 2023 08:46