Jaromír Vašta (1931 - 1996)


Jméno režiséra Jaromíra Vašty je spojeno především s tvorbou populárních televizních pořadů 60. let, po omezení uměleckých aktivit se pak do televize mohl vrátit až po roce 1989. Narodil se ve Znojmě do učitelské rodiny, rodiče mu od dětství vštěpovali lásku k hudbě, kterou pak prezentoval ve své bohaté práci pro televizi. Jaromír Vašta studoval filmovou režii na FAMU a poprvé se představil krátkým studentským filmem PEKAŘ JAN MARHOUL (1953) na motivy románu Vladislava Vančury.

Prvním úspěšným projektem byl písničkový pořad VYSÍLÁ STUDIO A, jehož třicet dílů vzniklo v letech 1964-1966. V klipově pojatém zpracování populárních písní dostali prostor začínající i již zavedení zpěváci, především ti z Rokoka (Václav Neckář, Helena Vondráčková, Marta Kubišová, Waldemar Matuška, Karel Štědrý, Eva Pilarová), ale i řada dalších v čele se začínajícím Karlem Gottem. Na tento úspěšný pořad pak Vašta s Vostřelem navázali neméně úspěšným komediálním seriálem PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967-1968), který byl opět v první řadě prezentací populárních zpěváků a jejich písní, napsaných často přímo pro tento projekt. Jaromír Vašta se mezitím věnoval i divadelní režii a v Rokoku realizoval například představení Chan & Son nebo Osm lásek Waldemara Matušky.

Ve stínu popularity výše zmíněných projektů zůstávaly všechny další Vaštovy aktivity, připomeňme alespoň tématicky zaměřené pořady jako SILVESTER NA DUNAJI (1966) nebo PŮJDEM SPOLU DO BETLÉMA (1969). Nevšední hudební film REVUE PRO NÁSLEDNÍKA TRŮNU (Revue für den Thronfolger, 1969) natočil se skupinou Golden Kids v Západním Německu a především účast Marty Kubišové znemožnila jeho uvedení u nás (české televizní premiéry se dočkal až v roce 2009).

Jaromír Vašta se svými veřejně známými názory na politiku i kritickými jinotaji ve své tvorbě znelíbil normalizační moci po roce 1969 a Československou televizi musel opustit. Během sedmdesátých let pak vykonával různá zaměstnání, dle vzpomínek jeho přátel pracoval například jako kameník při opravě Karlova mostu. Až počátkem 80. let mu bylo umožněno se znovu do televize vrátit a natočil dva pořady opět s výraznou hudební složkou - vánoční ŠTĚDRÝ VEČER BRATŘÍ MÁNESŮ (1981) a parodii na oblíbený seriál ZPĚVÁCI NA KRAJI NEMOCNICE (1982). Častěji bylo pak možno Jaromíra Vaštu vidět až po roce 1989, kdy mluveným projevem doprovázel obnovená uvedení svých úspěšných pořadů ze 60. let, tehdy ale již na něm byla znát únava a špatný zdravotní stav.


21.7.1931
Znojmo, Československo
29.5.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jaromír Vašta csfd

Peter PanPraha, jak ji mám rádRomance ze Savoy baruZpěváci na kraji nemocniceŠtědrý den bratří MánesůRevue pro následníka trůnuJarní dekameron 1963Letní depozitářŠest ženPo stopě zlého činuČervnová nocChvíle rozhodnutíPíseň pro Rudolfa III.Tři chlapi v chalupěLapidárium: Příběh poustevníkova ložeProkop DivišTo je šoubyznysVysílá studio A po třiceti letech ...Rokokokoktejl aneb Setkání po 22 letechTo známDvakrát šest ze dvou městSejdeme se na výsluníVeselí muzikantiElvis PresleyNa výsluní 3.Namaluj mi slunceNež se mlha zvedneSilvestrovské symposiumA jedeme dálDen otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí!Dva z jednoho městaNonstopA něco navícSejdeme se Na výsluníZadáno pro Karla GottaJaro v SupraphonuAndělé pro lady FPůjdem spolu do BetlémaSilvester na DunajiSilvestrovské synkopyHudební křížovkaVedle je veseloVysílá studio AMistr to stihneVáclav Neckář: Bam Bam Biri Biri BamMarta Kubišová: Modlitba pro MartuWaldemar Matuška: Slavíci z MadriduJudita Čeřovská: Muž a ženaVáclav Neckář: Když vítr zafoukáWaldemar Matuška: Falešný hráčWaldemar Matuška: Couvá měsíc


Aktualizace osobnostního profilu Jaromír Vašta: 6.3. 2024 12:34