Jiří Bělka (1929 - 1989)


Jiří Bělka byl český divadelní, filmový, ale zejména televizní režisér. Ke svým televizním inscenacím si přitom často psal sám i scénář.

Po absolvování vojenské prezenční služby v Armádním uměleckém divadle nastoupil do Československé televize, kde se stal po Evě Sadkové teprve druhým režisérem dramatických pořadů. V 60. letech zde vedl literárně dramatickou redakci a své zdejší působení ukončil v roce 1974.

Jelikož v počátcích televizního vysílání bylo vše vysíláno živě a záznamové zařízení nebylo k dispozici, nejsou první televizní práce Jiřího Bělky bohužel dochovány. Jeho první inscenací dochovanou v archivu České televize tak je až Neprovdaná paní Rosita, která byla vysílána v roce 1960. Šedesátá léta se pak stala pro Jiřího Bělku uměleckým vrcholem. Vytvořil tehdy řadu významných televizních inscenací jako např. Romance štědrovečerní, Neviditelný, Bellevue nebo Waterloo. Výborná je i jeho pozdější televizní dramatizace povídky Františka Langera Poslední dopis.

Ve své práci pro televizi Bělka poměrně hojně spolupracoval se svým spolužákem ze studií Jiřím Šotolou. Namátkou uveďme jejich spolupráci na televizních incenacích s historickým námětem Julián odpadlík, Smrt císaře a krále Karla IV, Zikmund, řečený šelma ryšavá nebo Morové povětří. Historické látce se ale Bělka věnuje i v řadě jných inscenací: Prokop Diviš, Břetislav a Jitka, Kněžna Libuše. Režíroval ale též třídílnou hru o historii KSČ a VŘSR Přitažlivost země. 


7.4.1929
Narysov, Československo
19.9.1989
Praha, Československo
Jiří Bělka csfd

Dívej se a žijMorové povětříPolní mšeSetníkův štítSvědek časuMá vlastNepolepšitelný starý mužO čem sní mladé dívkyKněžna LibušePadalo listí, padala jablíčkaPreceptorVysoká hraZikmund řečený Šelma ryšaváLucie a MartaPolíčkoŽofka z JanovicKrásná vyhlídka aneb BellevueLešanské jesličkySmrt krále Václava IV.A zlehka zazvoníMyslím, že vímO neopětované láscePlášť Marie TerezieA na konci je začátekDůkazKlíč k domovuMedailónekZačít znovuŽebřík ke hvězdámGorkij o LeninoviPohoří královny MaudSedm Spartakových dníSvětlo z temnotČerné světloJak je důležité míti FilipaPoslední koncertKód životaPřitažlivost zeměZítřek bez zárukyHistorie jedné láskyJá zůstanu věrnýProkop DivišPříběh posvátného jezeraTetinkaAkce Býčí okoPosel dobrých zprávStrom vědění dobréhoTady bude městoTaková divná ženskáZ domovinyČlověk odjinudFata morganaKáraPláňataPrvní žena královstvíBřetislav a JitkaDům Doni BernardyVelký obloukČerná horečkaKrásná paní ševcová


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Bělka: 31.10. 2023 10:08