Jiří Brdečka (1917 - 1982)   † 64 let


Jiří Brdečka byl jednou z nejzajímavějších osobností českého filmu. Rozpětí jeho profesí a zájmů je obdivuhodné - kreslíř, filmový kritik, esejista, scenárista hraných i animovaných filmů a také režisér animovaných snímků. Napsal dvě knihy a byl také obsazován do menších rolí. Narodil se 24. prosince 1917 v Hranicích na Moravě do učitelské rodiny. Odmaturoval na reálném gymnáziu v Hranicích roku 1936. Potom pokračoval ve studiu na filozofické fakultě v Praze. Po uzavření vysokých škol (1939) pracoval jako úředník v Městském muzeu v Praze, v letech 1941 - 1942 jako tiskový referent Lucerna-filmu, poté pracoval v ateliérech kresleného filmu Pragfilm, od poloviny 1944 Nacional-film. V roce 1945 se stal redaktorem Lidových novin.

V roce 1957 se stal otcem, své jediné dcery, Terezy Brdečkové, která je úspěšnou a uznávanou novinářkou, spisovatelkou, filmovou kritičkou a redaktorkou. Jiří Brdečka zemřel 2.června 1982 v Praze.


24.12.1917
Hranice, Rakousko-Uhersko
2.6.1982
Praha, Československo
Jiří Brdečka csfd

Tajemství hradu v KarpatechAdéla ještě nevečeřelaPrinc a VečerniceRomán o růžiPražské nociLimonádový Joe aneb Koňská operaAž přijde kocourBaron PrášilČerná sobotaSen noci svatojánskéTaková láskaSnadný životVlčí jámaZtracenciObušku, z pytle ven!Byl jednou jeden král...Severní přístavKavárna na hlavní tříděStaré pověsti českéVelké dobrodružstvíCísařův pekař - Pekařův císařCísařův slavíkDvojí život Josefa HlinomazeLidé za kamerouNešťastná svatbaZbojníkova ženaNepoznanýTřináctá komnata prince MěděnceLáááska!Co jsem princi neřeklaPro nemoc zavřenoPíseň o harmoniceHorníkova růžeSmolíčekTvářJsouc na řece mlynář jedenJak se moudrý Aristoteles stal ještě moudřejšímMetamorfeusMoc osuduPomstaBlaho láskyDo lesíčka na čekanouProč se usmíváš, Mono Liso?DezertérSlóvce MTak na to?Rozum a citČlověk pod vodouŠťastný levNaše KarkulkaZávada není na vašem přijímačiBombománieDrahoušek KlementinaPozor!Jak se člověk naučil létatO skleničku vícVzducholoď a láskaAndělský kabát


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Brdečka: 27.4. 2024 02:25