Dwight D. Eisenhower (1890 - 1969)


Uspět můžeme pouze v případě, že si najdeme v životě, válce či v čemkoliv jiném jediný prvořadý cíl a všechna rozhodnutí tomuto cíli podřídíme."

Co si Eisenhower vzpomínal, jméno Ike slyšel poprvé ve škole. Nebyl jediný, komu tak říkali; i jeho bratři měli stejnou přezdívku. Ještě na škole ho nikdo nepovažuje za nějak extrémně nadaného a z řady vynikajícího studenta, sám Eisenhower dlouho neví, co chce vlastně dělat. Hraje výborně americký fotbal, ale narozdíl od kamaráda si uvědomuje, že nechce svůj život upsat sportu bez toho, aby měl nějakou vysokou školu. Nakonec chce jeho nejlepší kamarád zkusit oblíbenou námořnickou akademii a Ike se rozhodne stát po jeho boku. Víceméně omylem na přihlašovacím papíru zatrhne, že v případě svého neúspěchu souhlasí se zařazením na prestižní vojenskou akademii West Point. Zkoušky u námořnictva sice zvládne dokonale, nakonec ale zjistí, že o několik měsíců překročil věkový limit zavazující k začátku studia. Místo námořnictva je okamžitě přijat k pozemnímu vojsku na West Point.

Eisenhower z toho není zrovna nadšený, ale když už ho přijali, rozhodne se na akademii jít. Několik let prožije v maximálním drilu, dobře boxuje, hraje za školu americký fotbal a podle tisku patří mezi největší naděje na východním pobřeží. V jednom zápasu je však Eisenhower zraněn, neuposlechne lékaře a dál pokračuje v tvrdém vojenském výcviku, co mu zajistí konec jeho fotbalových nadějí. Věnuje se tedy aspoň boxu, ve svém rodném městě později ještě jako zraněný fotbalista v ringu knockoutuje dosud neporaženého profesionálního boxera.

I přes mimořádné sportovní úspěchy ho ale nikdo netipuje na nějakou významnou postavu budoucích dějin. Ožení se, pracuje jako voják, vydává průvodce po bojištích první světové války. Ještě dlouho po čtyřicítce je stále majorem a nic nepředvídá nějaký významný kariérní postup. Teprve těsně před 2. světovou válkou se stává podplukovníkem, po napadení Pearlu Harboru jej náčelník štábu pozemního vojska Spojených států Marshall pověří vypracováním plánu postupu spojeneckých vojsk během války.


14.10.1890
Denison, Texas, USA
28.3.1969
Washington, District of Columbia, USA
Dwight D. Eisenhower csfd

Akta Pentagon: Skrytá válkaCarolZvláštní vztahySmrtonosná past 4.0Velký vojevůdce maršál ŽukovNormandy: The Great CrusadeSoužení 99Příliš vzdálený mostPoslední dny MussolinihoVítězovéLiška pouštěKampen om tungtvannetAkta XSběratelé kostíŠílenci z ManhattanuM*A*S*HDruhá světová válka: Na frontěJFK návrat: Za zrcadlemPeníze – máme jasnoWho Will Command Overlord?Duše Ameriky2. světová válka - Bitvy o EvropuLa Face Cachée de l'Art AméricainLaboratorio GreciaNejdůležitější okamžiky 2. světové války v barvěRodina: záhady mociTajemství nebes: Utajený příběh sekce Skunk WorksVzestup a pád: bod zvratu 2. světové válkyWords from a BearAbove MajesticApollo 8: Mise, která změnila světBilly Graham: An Extraordinary JourneyJak Beatles změnili světTouha po svoboděUnacknowledgedAttentate auf Franco - Widerstand gegen einen DiktatorDruhá světová válka: Cena říšeImminent ThreatKapitulaceMao v barváchAmerická 60. létaKódy a spiknutí


Aktualizace osobnostního profilu Dwight D. Eisenhower: 24.2. 2024 18:11