Alexandra Myšková 102 let


Alexandra Myšková (ve filmu a na divadle známá jako Saša) pochází z Prahy, kde také vystudovala na Státní konzervatoři (1941). V průběhu okupace hrála v Divadle pro 99 v Praze, po válce pak krátce účinkovala ve Studiu Národního divadla (1945-1946), poté působila v Realistickém divadle (1946-1950) a nakonec se stala členkou hereckého souboru Městských divadel pražských (1950-1970). Z jejích rolí na divadle stojí za zmínku hry Komedie plná omylů, Gazdina roba, Ivanov, Vajíčko, Fyzikové nebo Slečna Maličevská. Myšková zaujímala v 50. letech kritické politické stanovisko, což se projevilo mimo jiné jejím potrestáním za chování v době měnové reformy (1953). To se také projevilo na jejích možnostech uplatnění.

Od roku 1961 se Myšková realizovala také pedagogickým působením na DAMU. Svůj postoj ke komunistickému režimu dala nakonec najevo v roce 1970, kdy emigrovala do Norska. Také zde vyučovala herectví, později byla v Oslu také divadelní režisérkou. Myšková byla třikrát vdaná, jedním z jejích manželů byl kostýmní a jevištní výtvarník Zdeněk Seydl (1916-1978).


4.4.1922
Praha, Československo
Alexandra Myšková csfd

Weihnachten auf dem MarktPrvní láskaVelká orgieSpravedlnost pro SelvinaVajíčkoVo modrým ptáčkuŽvanivý slimejšDinoDům ztracených dušíRaději potměTěžká srdeční komplikaceMaigret a smutný AlfrédNevinnáBlouděníMary JaneA pátý jezdec je StrachRůže a korunaS čím kdo zacházíZahrada královninaHledá se táta!Kohout plaší smrtMůj přítel GajReportáž psaná na oprátceZákon věrných strážcůNeprovdaná paní RositaPochodněTříminutový rozhovorMordová rokleRadúz a MahulenaRomeo, Julie a tmaV hodině dvanáctéVlkZkouška pokračujeMračnoOhně na horáchRozrušená zeměVesnice MladáČlověk ze starých novinKrvavá svatbaČerná ovceSisyfos a smrtDaleká cestaFire høytider13. komnataPříliš štědrý večerBližní na tapetě: NactiutrhačNávštěva


Aktualizace osobnostního profilu Alexandra Myšková: 31.10. 2023 10:45