Annette Poivre (1917 - 1988)   † 70 let


Ačkoli byla téměř výhradně představitelkou jen vedlejších rolí, patřila Annette Poivre ve Francii k velmi oblíbeným herečkám poválečného filmu. Narodila se v Paříži jako Paule Marie Jeanne Perron, až později přijala umělecký pseudonym Annette Poivre. O jejím dětství a dospívání toho není příliš známo, víme ale, že v osmnácti letech se provdala a z tohoto manželství se narodila dcera Sophie Sel (*1936), později taktéž herečka. Jméno Annettina prvního manžela i příčina konce manželství zůstaly však veřejnosti utajeny. Ve stejné době Annette Poivre dokončila studium herectví u Fernanda Ledouxe na pařížské konzervatoři a v roce 1936 debutovala na divadelním jevišti.

V roce 1945 se Annette Poivre podruhé provdala a jejím manželem se stal herec Raymond Bussières (1907-1982). Jejich manželství trvalo až do Raymondovy smrti a v umělecké branži bylo v té době něčím výjimečným, popularitu u veřejnosti oblíbeného páru umocňovalo také četné společné účinkování ve filmu. Annette Poivre se po válce stala vyhledávanou představitelkou vedlejších filmových postav a se svou optimisticky rozzářenou tváří a bezstarostnou povahou sklízela úspěchy u diváků kin. Nehrála ovšem jen komediální role, hned první poválečná léta jí poskytly příležitosti v komerčně velmi úspěšném filmu VELETRH SNŮ (La foire aux chimères, 1946) nebo v mezinárodně oceněném dramatu NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ (Quai des orfèvres, 1947). Sama herečka si pak nejvíce cenila svého vystoupení v hodnotném justičním dramatu SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST (Justice est faite, 1950). Z pohledu našeho diváka je pak zajímavý český film DĚDEČEK AUTOMOBIL (1956), kde se objevila spolu s dalšími francouzskými herci včetně svého manžela. Ze stejné doby pak stojí za zmínku její účast na dalším mezinárodním triumfu, kterým byl Clairův film ŠEŘÍKOVÁ BRÁNA (La porte des lilas, 1957). V několika filmech čtyřicátých a padesátých let vytvořila s Raymondem Bussièresem manželský pár, stejně tak se před kamerou potkávala se svou již dospělou dcerou Sophií Sel.

Od přelomu 50. a 60. let se Annette Poivre ve filmu vyskytovala již jen sporadicky, pozornost veřejnosti si ale udržovala účastí v mnoha televizních projektech, ať již to byly seriály nebo inscenace. Další menší role jí ale přinesly i filmy známé také u nás, například v kriminálce JAKO DIVOKÉ KOČKY (Les félins, 1964) s Alainem Delonem, později si pak zahrála matku hlavního hrdiny v komedii TO JÁ NE, TO ON (C'est pas moi, c'est lui, 1980) s Pierrem Richardem v hlavní roli. Do poloviny osmdesátých let také aktivně hrála divadlo, jejím posledním působištěm byla scéna Théâtre de la Madeleine, předtím vystřídala například jeviště Comédie des Champs-Élysées nebo Théâtre de l'Athénée. Svou hereckou dráhu uzavřela krátce před smrtí malou rolí v jedné epizodě seriálu VYŠETŘOVÁNÍ KOMISAŘE MAIGRETA (Les enquetes du commissaire Maigret, 1988).

Annette Poivre zemřela v Paříži 2. června 1988 ve věku nedožitých 71 let na následky infarktu.


24.6.1917
Paříž, Île de France, Francie
2.6.1988
Paříž, Île de France, Francie
Annette Poivre csfd

Suivez mon regardTu peux toujours faire tes bagagesLe Disparu du 7 octobrePrends ton passe-montagne, on va à la plagePère Noël et filsVečírek 2Le Mystère de Saint-ChorluT'es grand et puis t'oubliesBobo la têteLe Curé de ToursMont-OriolQuinta donna, LaHistoires de voyous : L'élégantLa Vie séparéeAutopsie d'un complotJdi za mámou, táta pracujeLe Temps d'une République : De guerre lasseTemps d'une République : Marthe, 19 ans en 18Drôles de zèbresLe Château des CarpathesMords pas, on t'aimeEsprits de familleLe Péril bleuSoldat Duroc, ça va être ta fêteTous les jours de la vieLa Vie rêvée de Vincent ScottoMuž, který přestal kouřitMacédoineAlice au pays des merveillesLa Malédiction de BelphégorCo je nového, kočičko?Diamantový biliárLa Misère et la gloireKočkyComme un poisson dans l'eauLes Filles de La RochelleNábřeží úsvituGuinguetteLes Gaîtés de l'escadrillePřátelé na neděliTaxi, maringotka a koridaUn jour comme les autresL´Ami de la familleUne gosse sensass'Šeříková bránaDědeček automobilLes Carottes sont cuitesMon curé chez les pauvresLe Chevalier de la nuitLes Corsaires du Bois de BoulogneL'incantevole nemicaLa Loterie du bonheurMon Frangin du SenegalSoyez les bienvenusUne nuit à MegèveLe Costaud des BatignollesA Tale of Five CitiesCoq en pâteLa PassanteLe Passage de Vénus


Aktualizace osobnostního profilu Annette Poivre: 27.4. 2024 01:07