Jan Němec (1936 - 2016)


Po studiích na katedře filmové režie pražské FAMU a asistování mj. u režiséra Václava Kršky natočil v roce 1960 jako svůj první hraný film krátkometrážní SOUSTO podle "lágrové"povídky Arnošta Lustiga. Jeho mezinárodním úspěchem byl celovečerní hraný debut DÉMANTY NOCI podle jiné válečné povídky téhož autora a vlastního scénáře v roce 1964. Byl odměněn Velkou cenou města Mannheimu a dnes patří ke klasickým dílům evropského filmu šedesátých let. Do povídkového filmu pěti různých režisérů podle Bohumila Hrabala PERLIČKY NA DNĚ z roku 1965 přispěl brilantní miniaturou PODVODNÍCI, pravděpodobně nejzdařilejší jeho částí.

21.srpna 1968 pořídil v pražských ulicích přímo na místech největších střetů dokumentární záznam prvního dne sovětského vpádu a z pořízených záběrů sestříhal své ORATORIUM PRO PRAHU /opět ještě téhož roku cena FIPRESCI v Mannheimu/.I pro tyto postoje vyjádřené činy mu byla /stejně jako jeho tehdejší manželce Martě Kubišové/ za normalizace zcela znemožněna jakákoli umělecká činnost.

V roce 1974 byl nucen vycestovat a léta do roku 1990 prožil v SRN, Velké Británii a USA. V Evropě v letech 1975 natočil filmy THE CZECH CONNECTION, dokument KRÁLOVSKÁ SVATBA a PROMĚNU, adaptaci stejnojmenné povídky Franze Kafky podle scénáře, který už v šedesátých letech napsal se svým bratrancem, filozofem Jiřím Němcem. V USA se v komerčním prostředí Hollywoodu se svou vyhraněnou orientací jako režisér hraných filmů neprosadil, ačkoliv napsal řadu scénářů. Za svůj dokumentární portrét polského exilového spisovatele, laureáta Nobelovy ceny Czeslawa Milosze z roku 1988 byl nominován na kalifornskou EMY/televizní Oskar/. Vyučoval také filmovou režii na berkeleyské a yaleské univerzitě.

Po návratu do ČR režíroval v roce 1990 V ŹÁRU KRÁLOVSKÉ LÁSKY,nedoceněnou,ale zdařilou vlastní adaptaci slavného románu Ladislava Klímy Utrpení knížete Sternenhocha. Nedostatečná kultivovanost polistopadové filmové kritiky,jíž chybí pro rozeznávání filmového umění v české filmové produkci dost jemný metr,poznamenala přijetí dalšího filmu,nikoli poprvé ani naposled experimentujícího s novými technologiemi i formou, JMÉNO KÓDU RUBÍN. Kvality filmu dokládá i jeho ohlas při komerční videodistribuci v USA.


12.7.1936
Praha, Československo
18.3.2016
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Němec csfd

Vlk z Královských VinohradHeart Beat 3DHolka Ferrari DinoToyenKrajina mého srdceJméno kódu: RubínV žáru královské láskyProměnaVýstřih vzaduNávratMučedníci láskyO slavnosti a hostechPerličky na dněDémanty nociCelnice: Můj proces s TGM – Film o filmu24Inventura FebiaSrdce nad HrademNoční hovory s matkouBásník František ListopadArnošt Lustig pohledem Jana NěmceGEN - Galerie elity národaZpráva o jednom procesuThe Poet Remembers: Czeslaw MiloszMír podle Mnichovské dohodyMezi 4 - 5 minutouOratorium pro PrahuStrahovské událostiVe světě se hodně zpíváPaměť našeho dneCelniceGENUSOko - pohled na současnostStalo se na podzimThe Czech ConnectionProudy lásku odnesouNáhrdelník melancholieČas slunce a růžíMatka a synSousto


Aktualizace osobnostního profilu Jan Němec: 19.11. 2023 16:26