Vratislav Blažek (1925 - 1973)   † 47 let


Vratislav Blažek se narodil 31. srpna 1925 v Náchodě. Absolvoval náchodské gymnázium a od roku 1945 začal studovat malbu. Při studiu si přivydělával psaním do několika satirických časopisů. V této době začala jeho autorská spolupráce s Divadlem satiry. V padesátých a šedesátých letech dvacátého století se stal díky hrám Třetí přání a Příliš štědrý večer jedním z nejvýznamnějších českých divadelních tvůrců. V roce 1957 exceloval scénářem filmu Paraplíčko. Film byl poctěn při příležitosti X. MFF v Cannes r. 1957 cenou sdružení CENDRILLON.

Vratislav Blažek byl autorem nejen mnoha povídek, divadelních, rozhlasových a televizních her, ale i autorem scénářů varietně-revuálních programů, ledních revue a především scénářů filmových. Z jeho pera vyšly muzikály jako Starci na chmelu či Dáma na kolejích nebo Sovákovsko-Libíčkovské komedie Světáci. Vratislav Blažek zemřel 28. dubna 1973 v Mnichově.


31.8.1925
Náchod, Československo
28.4.1973
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Vratislav Blažek csfd

GabrielBleib sauber, LieblingDer scharfe Heinrich - Die bumsfidelen Abenteuer einer jungen EheDie Untaten des Fräulein MikovaMr. Tingling stellt einObžalovanáOdvážná slečnaSing, Sing, Sing: Eine Jacob-Sisters ShowSvětáciPražské nociDáma na kolejíchStrašná ženaStarci na chmeluAch, du fröhlicheDva z onoho světaChlap jak horaTři přáníHudba z MarsuNávštěva z oblakKatkaDer kleine DoktorVáclav Neckář: LékořiceSvětáciPříliš štědrý večerTřetí přáníParaplíčkoCirkus HurvínekPrvní obědSlyší tě nepřítelPřípad pro začínajícího kataZločin v šantánuOstře sledované vlakyNa laněPražské bluesLabyrint srdcePříběhy slavnýchNěco se tu změnilo


Aktualizace osobnostního profilu Vratislav Blažek: 26.4. 2024 09:21