Tony McNamara


Scenárista a režisér Tony McNamara se narodil v roce 1967 v Kilmore nedaleko Melbourne v australském státě Victoria. Po dokončení střední školy Assumption College se rozhodl, že se stane spisovatelem. V angličtině sice nijak nevynikal, ale miloval hru se slovy. „Jako školák jsem nebyl v angličtině moc dobrý. Moje rodina byla spíš obchodního rázu a já jsem vůbec nevěděl, že existuje i jiná cesta. Nenáviděl jsem to a tak jsem odešel.“ Na Královském technologickém institutu v Melbourne (Royal Melbourne Institute of Technology) absolvoval kurz psaní a poté tři roky studoval na Australian Film, Television and Radio School (AFTRS), kterou dokončil v roce 1996.

Ve světě filmu se jako scénárista objevuje už od roku 1993, kdy napsal scénář k epizodě seriálu ALL TOGETHER NOW (1993) a BIG SKY (1997). U psaní scénářů k televizním seriálům zůstal i později, napsal několik epizod k THE SECRET LIFE OF US (2002-2003), LOVE MY WAY (2004-2007) a TANGLE (2009-2010).

Jako režisér se věnuje převážně krátkým snímkům, za které získal řadu ocenění, mimo jiné cenu Australského filmového institutu (AFI) za nejlepší scénář ke krátkometrážnímu snímku THE BEAT MANIFESTO (1994). Ve svých krátkých filmech dokáže během několika minut rozvést příběh plný emocí a pocitů, aniž by se vzdálil realitě.

Svůj první a zatím jediný film THE RAGE IN PLACID LAKE (2003) natočil podle vlastního scénáře na motivy divadelní hry The Cafe Latté Kid. Do hlavní role obsadil australského zpěváka Bena Lee, přestože se mu nelíbila myšlenka obsadit do této role neherce. Jak sám říká, The Rage In Placid Lake není jen obyčejná australská komedie. „Chtěl jsem něco, co by bylo zábavné a vtipné, něco mnohem víc podobného Austrálii, kterou znám a ve které jsem vyrostl, něco lepšího než nějaká velká provinční australská komedii pro široké publikum.“ Film získal na Melbournském mezinárodním filmovém festivalu cenu za nejlepší film a sklidil cenu Australian Writer’s Guild a cenu AFI za nejlepší scénář. Kromě toho otevřel Tonymu McNamarovi cestu k evropskému publiku.

Tony McNamara csfd

ChudáčciCruellaFavoritkaAshbyProměna Placida LakeaVelikáDoktor srdcařTangleOffspringBoj o časThe Beat Manifesto


Aktualizace osobnostního profilu Tony McNamara: 4.12. 2023 11:07