Walter Schorsch (1897 - 1960)


Walter Schorsch se narodil 15. prosince 1897 v Plzni jako Walter Georges Schorsch do židovské rodiny obchodníka Morice (Moritze) Schorsche a jeho ženy Amalie, rozené Deutschové. Měl ještě tři sourozence Jiřího, Hildu a Hanse. Ač patřil k významným filmovým pracovníkům 30. let, informace o jeho dalším životě jsou více jak skoupé. Ve filmových titulcích bývá uváděn také jako Valtr Schorsch, Walter Šorš či Valtr Šorš. Často si tedy své německy znějící jméno počešťoval.

Do české kinematografie poprvé přišel ve 20. letech. V dobách právě se rozvíjejícího českého němého filmu se objevil ve dvou epizodkách mrzáčka Ondřeje a člena loupeživé bandy v dnes už ztracených a nedochovaných komediích režiséra Karla Antona POSLEDNÍ POLIBEK (1922) a TU TEN KÁMEN / KTERAK LÁSKOU MOŽNO V MŽIKU VZPLANOUT TŘEBA K NEBOŽTÍKU (1923).

Zajímavostí je, že ve druhé jmenované komedii debutoval na filmovém plátně Vlasta Burian. Jeho ostře řezanou zvláštní tvář a drobnou postavu můžeme zahlídnout v dochovaných zvukových filmech ze 30. let, kdy byl až po deseti letech jen flamendrem v Innemannově PÍSNIČKÁŘI (1932) a též hostem v kavárně v dramatu NA SLUNEČNÍ STRANĚ (1933).

O tři roky později využil jeho fyziognomie taktéž významný francouzský režisér Julien Duvivier, když ho ve své francouzské verzi česko – francouzského dramatu GOLEM (1936) natáčeném v barrandovských ateliérech podle stejnojmenného románu Gustava Meyrinka a divadelní hry Voskovce a Wericha obsadil (současně zde byl i asistentem režie) do úložky dvorního šaška císaře Rudolfa II. (Harry Baur).


24.3.1897
24.3.1960
England, Velká Británie
Walter Schorsch csfd

Pán a sluhaVčera neděle bylaGolemNa sluneční straněPísničkářTu ten kámenPoslední polibek


Aktualizace osobnostního profilu Walter Schorsch: 24.3. 2024 16:18