Vladimír Slavínský (1890 - 1949)


Vladimír Slavínský, vlastním jménem Otakar V. Pitrman, se narodil 26. září 1890 v Dolní Štěpánici u Jičína do chudé plátenické rodiny. Od mládí ho přitahovalo umění, hlavně poezie a divadlo. Nadšeně ochotničil. V sedmnácti letech odešel na inzerát, jako milovník, ke kočovné společnosti v Přešticích. Cestou si prý vymyslel svůj pseudonym Slavínský. Hraní ho nedokázalo uživit, proto pracoval v tiskárně a vyučil se typografem a sazečem. Tiskařské povolání střídal s angažmá v divadlech v Třeboni, Čáslavi, Prostějově a Praze. Působil i na poutích jako amatérský zápasník.

Jako herec debutoval v roce 1919 rolemi Milana Dumavského (LÁSKA JE UTRPENÍM) a filmovým podnikatelem Rondelem (DIVOKÁ MARYNA). Ve svých filmových rolích udivoval svým akrobatickým uměním a fyzickou zdatností. Jeho nejvýznamnější role byly: inženýr Jiří Orlík (ZLATÁ ŽENA), architekt Karel Hartwig (SNĚŽENKY), cikán Jůra (CIKÁN JŮRA), Petr Horyna (SYN HOR), vladyka Vojemír (SVATÝ VÁCLAV), krejčí (EROTIKON) a ve zvukovém filmu vězeňský kněz (PSOHLAVCI) a úředník (KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ). Jako scénárista se uplatnil již ve svých režisérských debutech a ve třicátých a čtyřicátých letech si scénáře psal pro své filmy výhradně sám (FALEŠNÁ KOČIČKA, ZLATÁ KATEŘINA, STUDENTSKÁ MÁMA, PRVNÍ POLÍBENÍ, JEDNA Z MILIONU, ZLATÉ DNO a další).

Jako režisér po několika úspěšných němých filmech (DIVOKÁ MARYNA, ZLATÁ ŽENA, CIKÁN JŮRA, SYN HOR, Z LÁSKY) a po krátké pauze na rozhraní dvacátých a třicátých let natočil svůj první zvukový film PRÁVO NA HŘÍCH (1932). S filmem získal první výrazný úspěch. Od začátku 30 let byl považován, po Martinu Fričovi, za nejúspěšnějšího režiséra. Většinou natáčel různé pokleslé, sentimentální a naivní filmy. U publika měly úspěch a proto byl producenty vyhledáván.

Natáčel filmy rychle a levně. Na place byl však přísný a nenáviděl improvizaci. Kritika mu často vyčítala stereotypní obsazování herců Antonie Nedošinské, Theodora Pištěka, Lídy Baarové, Věry Ferbasové, Františka Kryštofa – Veselého, Raoula Schránila a jiných (MATKA KRÁČMERKA, VDAVKY NANYNKY KULICHOVY, ULIČNICE, POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE, STUDENTSKÁ MÁMA, ZLATÁ KATEŘINA, ROZKOŠNÝ PŘÍBĚH, FALEŠNÁ KOČIČKA, JEDNA Z MILIONU, SVATEBNÍ CESTA, BÍLÁ VRÁNA, ZLATÝ ČLOVĚK, DĚVČÁTKO Z VENKOVA, SLEČNA MATINKA, HOLKA NEBO KLUK?, ŽABEC).


26.9.1890
Dolní Štěpánice, Rakousko-Uhersko
16.8.1949
Praha, Československo
Vladimír Slavínský csfd

DS-70 nevyjíždíDnes neordinujiPoslední mohykánPrávě začínámeJenom krokJeho nejlepší roleNeviděli jste Bobíka?Sedm záhadných dopisůSlabá chvíleMuži nestárnouRyba na suchuZlaté dnoAdvokát chudýchNebe a dudyDva týdny štěstíPoznej svého mužePřítelkyně pana ministraTo byl český muzikantDědečkem proti své vůliZlatý člověkŽabecBílá vránaHolka nebo kluk?Slečna matinkaSvatební cestaDěvčátko z venkovaFalešná kočičkaVdovička spadlá s nebeŽena pod křížemRozkošný příběhSrdce v soumrakuTři muži ve sněhuUličniceJedna z milionuPrvní políbeníStudentská mámaVdavky Nanynky KulichovyMatka KráčmerkaPokušení paní AntonieZlatá KateřinaJejí lékařMadla z cihelnyOkénkoPrávo na hříchZ láskyNa letním bytěSyn horCikán JůraO velkou cenuDěvče ze Stříbrné HraniceSněženkyZlatá ženaDivoká MarynaLáska je utrpenímŽivot šel kolem


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Slavínský: 12.3. 2024 17:01