Marina Vlady 85 let


Herečka Marina Vlady okouzlila Francii ve věku, kdy sotva odrostla dětským střevíčkům, vzápětí zamířila k mezinárodní slávě a ve dvaceti letech měla za sebou velké a hlavní role již ve více než dvaceti filmech. Ve světě filmu brzy zastínila své tři starší sestry a zhruba do poloviny šedesátých let patřila k největším hvězdám francouzské kinematografie, veřejnosti je dodnes známá také jako bývalá manželka herce Roberta Hosseina a sovětského zpěváka Vladimira Vysockého.

Před filmovou kamerou stála poprvé v rámci dramatu LETNÍ BOUŘKA (Orage ďété, 1949), kde hrála menší roli po boku starších sester Odile a Olgy. Slovanský půvab mladé dívky vzápětí oslovil italské filmaře, díky nimž začala Marina Vlady točit v Itálii, počátkem padesátých let přijaly všechny čtyři sestry pseudonym začínající písmenem V (jako victoire – vítězství). Se sestrou Olgou hrála Marina například po boku Marcella Mastroianniho v italském filmu DNY LÁSKY (Giorni ďamore, 1954), skutečnou slávu jí ale přinesl až Cayattův zajímavě pojatý film PŘED POTOPOU (Avant le déluge, 1954), který zabodoval i v mezinárodním měřítku. Tento film vynesl Marině Vlady prestižní cenu pro nadějné mladé herečky Prix Suzanne Bianchetti (1954).

Jediným snímkem, kde se setkaly všechny čtyři sestry, bylo kriminální drama SOPHIE A ZLOČIN (Sophie et le crime, 1955), které však nemělo takový úspěch jako jeho literární předloha. Svou hvězdnou pozici v mezinárodním měřítku utvrdila Marina Vlady koprodukčním filmem PLAVÁ ČARODĚJNICE (La sorcière, 1955). V prosinci 1955 se sedmnáctiletá Marina Vlady provdala za herce a režiséra Roberta Hosseina (*1927), který jí poskytl hereckou průpravou potřebnou pro divadelní jeviště a natočil s ní také další úspěšné filmy. Jejich manželství pochopitelně vyneslo značnou pozornost filmu DAREBÁCI KONČÍ V PEKLE (Les salauds vont en enfer, 1955), který byl Hosseinovým režijním debutem a spolu s Marinou zde také hráli. Z jejich další spolupráce připomeňme psychologický thriller TY JEDOVATČE (Toi, le venin, 1958), v němž Robert Hossein (opět jako režisér) využil fyzické podoby své manželky a její sestry Odile Versois v rolích k nerozeznání podobných sester.

S Robertem Hosseinem točila Marina Vlady také v Československu a ústřední pár vytvořili v dramatu V PROUDECH (La liberté surveillée, 1957). Z manželství s Hosseinem se narodili dva synové – Igor (*1956) a Pierre (*1959), v roce 1959 se ale rozvedli. Jejím druhým manželem se pak v roce 1963 stal bývalý válečný letec Jean-Claude Brouillet (*1925), s nímž měla třetího syna Vladimira (*1964). Mezitím znovu excelovala na filmovém plátně, u nás je známá především titulní rolí v historicko-dobrodružné romanci KNĚŽNA DE CLÈVES (La princesse de Clèves, 1960), úspěch jí pak přinesl italský film VČELÍ KRÁLOVNA (Ľape regina, 1963), za nějž byla oceněna jako nejlepší herečka na festivalu v Cannes a získala i nominaci na Zlatý glóbus v USA. V žánru historické romance pro ni dalším celoevropským triumfem mohla být postava legendární markýzy Angeliky, tuto roli však odmítla, mimo jiné proto, že by to pro ni znamenalo setkání s bývalým manželem Robertem Hosseinem.


10.5.1938
Clichy, Francie
Marina Vlady csfd

Tu vivras ma filleFannyina cesta3 Femmes en colèreNěkolik dní kliduVzkříšeníTous les papas ne font pas pipi deboutJeunesseAnemos stin poliSny o RossiiPjuščije krovPlanoucí pobřežíFollow MeKino SplendorLes exploits d'un jeune Don JuanCasa in bilico, UnaIl sapore del granoTakhle to děláme v MoskvěBordeloIsola, Un'Tanga, Gardelův exilEläköön, itsemurhaajaKrásné čtvrtiNa příkaz králeZtracené krokyOgre de barbarie, L'Secrets de la princesse de Cadignan, LesDei miei bollenti spiritiJeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, LesOeil du maître, L'Nuit de l'été, LaZdravý nemocnýČtyři na kanapiDeux berges, LesDouze heures pour mourirZloděj z BagdáduDvě ženyAť začne slavnost...Sept morts sur ordonnanceLe ComplotKaždý je hezký, když je ušlechtilýSapho ou La fureur d'aimerContestazione generalePour un sourireDocela malá povídkaNuit Bulgare, LaTemps de vivre, LeZimní vítr z jihuDvě či tři věci, které o ní vímAtout coeur à Tokyo pour O.S.S. 117Il ladro della GiocondaAmerická manželkaBezejmenná hvězdaFalstaffDragées au poivreLa CageLe MeurtrierVčelí královnaClimatsLes Bonnes causesRoztomilý lhář


Aktualizace osobnostního profilu Marina Vlady: 30.10. 2023 10:37