Peter Mygind 60 let


K herectví měl přirozeně blízko, neboť jeho otec Søren Mygind byl režisérem a matka Jytte Abildstrøm velice známou dánskou herečkou, mající na kontě desítky menších i větších rolí. Hrála třeba v Dánsku proslulém a odvážném filmu ze šedesátých let SYTTEN, kde se setkala s Ghitou Nørby (u nás známou coby Rigmor z kultovní mini série RIGET, kde hrál právě Peter Mygind). Ten se narodil v historickém městečku Frederiksberg, pátém největším v Dánsku, ale vyrůstal v malebné oblasti Charlottenlund. Už jako patnáctiletý se vydal na internátní obchodní školu do Švýcarska, kde nakonec strávil pět let. Poté objížděl mnohé štace s divadlem své matky než v roce 1988 začal studovat herectví na divadelní škole v Kodani. Tu dokončil roku 1992 a zahájil značně různorodou kariéru v televizi, filmu, divadle i rádiu.

I ve filmu si prošel nejdřív komediálním obdobím. A tak nepřekvapí, že v dětském filmu BABY DOOM se brnkalo v první řadě na komickou strunu. Úspěch sice nepřesáhl hranice Dánska, ale Peter Mygind si vyzkoušel titulní úlohu na velkém plátně. Přes drobnou roličku v celkem ceněném snímku FLYVENDE FARMOR se dostal až ke ztvárnění Walthera ve filmu ET RIGTIGT MENNESKE. Psychologické drama ve stylu programu Dogma 95 vypráví příběh manželů Walthera a Charlotte a jejich dcery Lisy, která zásluhou zaneprázdněnosti svých rodičů tráví většinu času s imaginárním „P“, který jednoho dne vstoupí do reálně do života. Smutný a drásavý film zaznamenal řadu úspěchů na mezinárodní scéně a byl nominován hned ve třech kategoriích na dánské Bodil Awards včetně nominace za nejlepší film. Sám Mygind musel popustit většinu vavřínů a ceny pro Nikolaje Lie Kaase, který zahrál roli „P“. Na druhou stranu snímek putoval po celém světě, dočkal se uvedení i u nás a tím pádem pomohl k jeho kariéře. Dalším úspěchem byla role v nekonvenční komedii SPRÆNGFARLIG BOMBE, v níž se opět sešel s Nikolajem Lie Kaasem.

Nejúspěšnější roli kariéry mu však přinesl Ole Christian Madsen, když ho obsadil do svého FLAMMEN & CITRONEN. Snímek s období konce druhé světové války vypráví o odbojové skupině, jejíž členy jsou Mads Mikkelsen a Thure Lindhardt (název označuje jejich přezdívky). O tom, kde začíná a končí odboj, vyprávěl režisér Madsen v jednom z nejdražších dánských filmů vůbec. Pro českého diváka tím zajímavějším, že se natáčel zčásti i v Praze. Peter Mygind zde odehrál poněkud temnější roli (za níž dostal Zulu Award) a zapsal se nejvíce do podvědomí diváků mimo Dánsko od doby, kdy skončil s RIGET. V samotném Dánsku si pozornost držel také zásluhou dalších populárních televizních rolí, ať už to je série NIKOLAJ OG JULIE, která dostala dokonce prestižní ocenění Emmy za nejlepší seriál v kategorii drama či kriminálka ANNA PIHL, kde měl jednu z hlavních úloh.

Na komediální stránku své osobnosti vůbec nezanevřel, dále účinkuje v řadě show a jiné zase moderuje. V roce 1997 si vzal novinářku a dokumentaristku Lise Mühlhausen, s níž má dva syny. Ti byli několikrát napadeni vrstevníky, na což Mygind reagoval sérií přednášek o šikaně a aktivním zapojením do kampaní na podobné téma. Podporuje také další instituce jako je třeba Dětský fond proti rakovině či Červený kříž. Peter Mygind má bratra Larse, ten je známým odborníkem v oblasti psychologie a pedagogem. A nejen to, zahrál si i ve filmu. Konkrétně v úspěšném dánském dramatu VILLA PARANOIA.


28.8.1963
Frederiksberg, Dánsko
Peter Mygind csfd

NesmírnýMein AltweibersommerLast ChristmasSå længe jeg leverDas Joshua-ProfilPrivate BankingAfrické dobrodružstvíDěti mojí sestry samy domaSestřiny děti ve válceKrotitelé příšerPlamen a CitronNebezpečně výbušná trhavinaJean de FranceEt rigtigt menneskeFlyvende farmorBaby DoomHannibal & JerryI en del af verdenSeverské vraždyKrálovstvíVládaUnter anderen UmständenBadehotelletDen som dræber - Fanget af mørketŠpinavý byznysMísto činuVražda


Aktualizace osobnostního profilu Peter Mygind: 17.3. 2024 12:43