Norman Wisdom (1915 - 2010)


Nejslavnější poválečný komik Británie. Šílenec, který si ve svých filmech dělá legraci především z vlastní nešikovnosti. Ale také skvělý herec, zpěvák, hudebník a dokonce i tanečník, který kromě své rodné země dokázal pořádně „zabodovat“ i za někdejší Železnou oponou.

Po nějakém čase stráveném v dětském domově v Kentu, Norman ve svých jedenácti letech utekl, ovšem brzy se vrátil domů a pracoval jako poslíček v potravinách. Školu opustil ve třinácti. Po pěším výletu do Cardiffu (což je 212 kilometrů!) se stal plavčíkem u obchodní flotily. Pracoval také jako horník, číšník a hotelový sluha. Ve čtrnácti, v době kdy byl docela na dně a přespával po londýnských parcích, narukoval k desáté královské divizi britské armády jako bubeník (neuměl tehdy vůbec na nic hrát, na radu známého se šel zeptat na místo a kapelníkovi ho bylo líto) a v roce 1930 byl poslán do Indie coby člen kapely. Získal tu vyučení, jezdil na koních, stal se šampiónem britské armády v boxerské kategorii muší váhy a naučil se hrát na trumpetu a klarinet.

Song Don´t laugh at me z filmu TROUBLE IN STORE se držel 15 týdnů v britské TOP20, píseň napsal sám Norman Wisdom.

Během boxerských tréninků v tělocvičně zjistil, že má talent bavit své okolí, a tak začal své schopnosti rozvíjet coby zpěvák a jevištní komik. Po opuštění armády se naučil řídit a pracoval jako soukromý nájemný řidič, zkušenosti z armády mu dopomohly k místu nočního telefonního operátora. Se začátkem druhé světové války byl Norman poslán do komunikačního centra na londýnské velitelství, kde přepojoval hovory mezi premiérem a nejvyššími generály, několikrát se v té době setkal se samotným Winstonem Churchillem.


4.2.1915
Marylebone, Londýn, England, Velká Británie
4.10.2010
Ballasalla, ostrov Man, Velká Británie
Norman Wisdom csfd

Legend of Harrow Woods, TheLabrats5 dětí a ToDvojitý křížStalo se v SouthportuNoc, kdy přepadli kabaret MinskýchAndrocles and the LionPress for TimeThe Sandwich ManThe Early BirdZásah v pravou chvíliNa obchůzceThe Girl on the BoatBuldočí pléměThere Was a Crooked ManFollow a StarThe Square PegKapička štěstíUp in the WorldAs Long as They're HappyMan of the MomentOne Good TurnFor Your PleasureTrouble in StoreTelevision Christmas PartyWit and WisdomCuckoo CollegeDate with a DreamBetween the SheetsPoslední detektivDalziel a PascoeHighwayBergeracHudson & HallsLittle Bit of Wisdom, ABBC2 PlayhouseLast of the Summer WineNobody Is Norman WisdomNormanDee TimeCoronation StreetVic's GrillWit and WisdomPaul Merton's Comic HeroesThe Unforgettable Norman WisdomNorman Wisdom: His StoryWonderland - The Secret Life of Norman Wisdom Aged 92¾The Comedy Map of BritainNorman Wisdom: A LifeMike Baldwin & MeHeroes of ComedyNorman Wisdom - Trouble On TourLegendary Norman Wisdom Live On Stage, TheExpressoThis Is Your Life - Norman WisdomSurprise! Surprise!Night of One Hundred StarsDes O'Connor TonightMusic HallDella


Aktualizace osobnostního profilu Norman Wisdom: 2.11. 2023 15:09