Václav Wasserman (1898 - 1967)   † 68 let


Herec, scénárista a režisér Václav Wasserman, vlastním jménem Václav Vodička se narodil 19. února 1898 v Praze. Po třech letech studia na reálce vstoupil do učení k známé pražské firmě Švestka, u které pracoval i za 1. světové války. Roku 1917 se seznámil s oblíbenými komiky Emilem Arturem Longenem, Matějem Kudějem, Karlem Hašlerem a stal se členem kabaretu Rokoko (1918) a dalších kabaretů, kde působil do začátku 20. let. Umění se věnoval i jeho bratr, textař písní Fráňa Vodička (1894 – 1947).

Wasserman se nejvíce ve scénáristické práci uplatnil ve třicátých a čtyřicátých letech. V té době spolupracoval ročně na téměř polovině filmů, které byly natočeny. Při scénáristické práci velmi rád používal pseudonymy (Formen, Václav Šolín, Alois Barva, Marie Svobodová). Jeho doménou byly komedie, které se dodnes těší velké pozornosti diváků (C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK, ON A JEHO SESTRA, TO NEZNÁTE HADIMRŠKU, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, HEJ – RUP, ŠVADLENKA, TŘI VEJCE DO SKLA, DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ, ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA, U POKLADNY STÁL, HOTEL MODRÁ HVĚZDA, BARON PRÁŠIL, KATAKOMBY, PŘEDNOSTA STANICE, Z ČESKÝCH MLÝNŮ, PROVDÁM SVOU ŽENU, NEJLEPŠÍ ČLOVĚK a další).

Skvěle však dokázal převést do filmového scénáře i adaptace klasických děl české literatury (podle románu Viléma Mrštíka zpracoval POHÁDKU MÁJE, POHORSKOU VESNICI podle Boženy Němcové, podle románu Ignáta Herrmanna napsal drama U SNĚDENÉHO KRÁMU – scénář dokonce konzultoval s ještě žijícím autorem předlohy, podle divadelní hry Aloise Jiráska zpracoval LUCERNU a adaptoval i legendární román BABIČKA Boženy Němcové). Po druhé světové válce už svoji scénáristickou práci úplně omezil. Ale i tak byl jedním z nejvýznamnějších a nejplodnějších českých scénáristů.

Významná, ale už menší míře, je i jeho práce režisérská. Jako režisér debutoval fejetonem Jana Nerudy KAM S NÍM? (1922). Po několikaleté přestávce se k režírování vrátil v roce 1936, kdy opět zfilmoval Nerudův námět TRHANI. O rok později pak zfilmoval drama LIDÉ POD HORAMI (1937) a o rok nato zfilmoval další drama BOŽÍ MLÝNY. Za okupace se na režisérskou židli vrátil, když zfilmoval drama SOBOTA (1944). Po válce natočil okupační drama NADLIDÉ (1946), veselohru TŘI KAMARÁDI (1947), slovenskou komedii ČERTOVA STENA (1948) a komunistickou agitku PLAVECKÝ MARIÁŠ (1952) s Jaroslavem Marvanem, Emanem Fialou a Jiřím Plachým v hlavních rolích. S Ivo Novákem pak v roce 1954 ukončil svoji režisérskou kariéru komedií NEJLEPŠÍ ČLOVĚK s Vlastou Burianem v titulní úloze. Později byl u studentských filmů FAMU jako pedagogický vedoucí pro režii (SOUSTO, GENERÁL aj.).


19.2.1898
Praha, Rakousko-Uhersko
28.1.1967
Praha, Československo
Václav Wasserman csfd

Blednoucí romanceNejlepší člověkJenom krokHotel Modrá hvězdaProvdám svou ženuPřednosta staniceZ českých mlýnůBabičkaKatakombyKdyž Burian prášilTo byl český muzikantJiný vzduchLízino štěstíMořská pannaU pokladny stál...Druhé mládíDucháček to zařídíHrdinové hranicLidé pod horami (německá verze)LucernaSlávko nedej se!Škola základ životaAdvokátka VěraDůvod k rozvoduDůvod k rozvodu (německá verze)Lidé na křeLidé pod horamiLízin let do nebeTři vejce do sklaDěvče od baletuNa tý louce zelenýPáter VojtěchTrhaniŠvadlenkaOsudná chvíleHej-rup!Na Svatém KopečkuNa růžích ustlánoPolská krevPoslední mužPozdní májU nás v KocourkověDobrý tramp BernášekJindra, hraběnka OstrovínováPobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)S vyloučením veřejnostiU snědeného krámuFunebrákKantor IdeálLelíček ve službách Sherlocka Holmesa (francouzská verze)Lelíček ve službách Sherlocka HolmeseSestra AngelikaC. a k. polní maršálek (francouzská verze)Dobrý voják ŠvejkOn a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)PsohlavciTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)


Aktualizace osobnostního profilu Václav Wasserman: 26.4. 2024 12:06