Steva Maršálek (1923 - 2011)


Steva Maršálek se narodil 11. září 1923 v obci Kočí u Chrudimi. I když chtěl původně vystudovat práva, nechal se zlákat divadlem a v roce 1946 absolvoval pražskou Státní konzervatoř.

Poté hostoval ve Zlíně (1985 – 1988), na pražských scénách Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (1988 – 1991), DOPRAPO, Agentury DFU, Divadla Bez zábradlí a Činoherního klubu. A svojí jevištní kariéru ukončil v Divadle Labyrint (1992 – 1998) a v Divadle Na Fidlovačce (1999 – 2006).

Maršálek byl charakterním hercem, devízou byla jeho charakteristická postava a hlas, obličej ověnčený plnovousem. Do konce 60. let byl Školastykem a Kubátem („Hrátky s čertem“), Roubínkem („Filosofská historie“), Frederickem („Jak se vám líbí“), Hansem („Těžká Barbora“), Jagem („Othello“), Kapuletem („Romeo a Julie“), Žižkou („Jan Hus“), Louisem („Don Juan“) a hlavně Doktorem Galénem („Bílá nemoc“) apod.

Od 70. let se uplatnil v inscenacích „Antigona“ (Chór), „Strýček Váňa“ (Astrov), „Zlatý kočár“ (Rahuma), „Hamlet“ (Duch otce), „Tři sestry“ (Čebutykin), „Fyzikové“ (Jan Vilém), „Kupec benátský“ (Šaljok), „My Fair Lady“ (Alfred Doolittle), „Obchodník s deštěm“ (H. C. Curry), „Maryša“ (Hospodský), „Naši furianti“ (Jakub Bušek), „Ženitba“ (Kočkarev), „Sen noci svatojánské“ (Klubko), „Měsíc nad řekou“ (Josef Roškot), „Veselé paničky windsorské“ (Jan Falstaff), „Hadrián z Římsu“ (Rytíř Světislav), „Revizor“ (A. Skvoznik), „Slaměný klobouk“ (Felix), „Fidlovačka“ (Václav Kroutil), „Škola, základ života“ (Inspektor), „Asanace“ (Delegát), „Romulus Veliký“ (Achilles), „Cyrano z Bergeracu“ (Bellerose) či „Šampióni“ (Julián).


11.9.1923
Kočí, Československo
28.7.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Steva Maršálek csfd

HaneleGolet v údolíMutters CouragePozůstalostLa valle di pietraNěco lehčíhoÚtěk do vězeníŽebrácká operaCitové cvičeniaV našom meste býva GulliverHurá za nímTemná arénaČas žhavých kamenůO živé voděBiela voči obloheChlapec do náručiaKněžna LibušeModrá zelená zónaSilvestr 1886Vysoká hraDokonalá fintaStopy zločinu: Jak zemřela TerezaTretí šarkanZjasnělá nocObrazUhol pohľaduOči plné snehuMotivČas na hodináchPohádka svatojánské nociRosný bodMěsto mé nadějeStíny horkého létaSedmá rukaMlýn U Pěti čertůNa kometěŘímankaDospěláci můžou všechnoMlčení mužůŽirafa v okněStrakatí anděléMaigretMuž v pozadíNanebevstoupení L. L.Dobrodružství kriminalistikyNejvětší z PierotůRodáciOtec, matka a já...MaryšaMerlin aneb Pustá zemVyhnanciBalada o narození


Aktualizace osobnostního profilu Steva Maršálek: 19.11. 2023 14:45