John Sturges (1910 - 1992)


John Eliot Sturges, muž, který vládl vysokorozpočtovým akčním snímkům 50. a 60. let. Na svém kontě ma takové tituly jako SEDM STATEČNÝCH (1960) nebo VELKÝ ÚTĚK (1963), westerny s Kirkem Douglasem - PŘESTŘELKA U OHRADY O.K. (1957) a POSLEDNÍ VLAK Z GUNHILLU (1959), válečnou “bondovku” ICE STATION ZEBRA (1968) s Ernestem Borgninem nebo sci-fi s Gregory Peckem a Gene Hackmanem ZAJATÍ VESMÍREM (1969). Narodil se v Oak Park (Illinois), navštěvoval Marin Junior College nedaleko San Rafaela v Kalifornii. S filmem začínal v RKO-Radio Pictures v roce 1932, jako projektant a střihač. Během 2. světové války byl zařazen ke vzdušným silám, kde režíroval více než 40 dokumentárních a výukových filmů pro americkou armádu. Jeho skutečná režijní kariéra se otevírá v roce 1946 béčkovými dramaty SHADOWED a THE MAN WHO DARED.

Sturges je podepsaný také pod snímky jako STAŘEC A MOŘE (1958) se Spencerem Tracym nebo, spolu s režisérem Wylerem, pod krátkometrážním válečným dokumentem o leteckých bojích nad Itálií THUNDERBOLT (1947), známém také pod názvem Kulový blesk. Sturges měl natáčení válečných filmů rád, jednou řekl, že byly hlavně o tom “proč jsme zvítězili”. Jeden z posledních, který režíroval, byl OREL PŘISTÁL (1977), s Michaelem Cainem a Donaldem Sutherlandem. Vincent Canby tehdy v Timesech napsal, že to byl “kvalitní dobrodružný film ze staré školy, napěchovaný divokými scénami a pevnými charaktery tak, že můžete v klidu odpočívat a bavit se bez obav z toho, zda se to tak všechno skutečně přihodilo nebo zda se to vůbec mohlo stát”. Film, odehrávající se v roce 1943, je o snaze německého komanda zajmout Winstona Churchilla a převést ho do Berlína.

Slavný japonský režisér Akira Kurosawa se mu jednou při společném setkání svěřil, že SEDM STATEČNÝCH (1960) miluje. Sturges pak toto vždy uváděl jako životní moment, kdy na sebe byl nejvíce pyšný. (“Sedm statečných” svým námětem vychází z původního a možná nejslavnějšího Kurosawova filmu “Sedm samurajů”).

John Sturges zemřel na komplikace plicního emfyzému ve věku 82 let. Zůstala po něm žena Katherine, dcera Deborah Wyle, syn Michael a dva vnuci.


3.1.1910
Oak Park, Illinois, USA
18.8.1992
San Luis Obispo, California, USA
John Sturges csfd

Orel přistáváLon McQValdézovi koněJoe KiddZajati vesmíremPolární stanice ZebraHodina pušekCesta spásyĎábelský bacilA Girl Named TamikoVelký útěkSergeants 3By Love PossessedSedm statečnýchHrstka statečnýchPoslední vlak z Gun HilluOsedlat vítrStařec a mořeThe Law and Jake WadePřestřelka u ohrady O.K.Rána na oplátkuThe Scarlet CoatUnderwater!Černý den v Black RockEscape from Fort BravoFast CompanyJeopardyThe Girl in WhiteIt's a Big CountryKind LadyThe People Against O'HaraMystery StreetRight CrossThe CaptureThe Magnificent YankeeUnikající horyBest Man WinsThe Sign of the RamFor the Love of RustyKeeper of the BeesAlias Mr. TwilightShadowedThe Man Who DaredThunderboltSynkopyScattergood Meets BroadwayTom Dick and HarryThey Knew What They WantedGunga DinSteve McQueen: Ztracený filmSteve McQueen: The Man & Le MansJá, Steve McQueenThe 100 Greatest War FilmsLionpower From MGM


Aktualizace osobnostního profilu John Sturges: 30.10. 2023 09:02