Tom Tykwer 58 let


Je jedním z nejzajímavějších renesančních osobností současného německého filmu. Režisér, tvůrce hudby, produkční a scénárista v jedné osobě, se narodil v německém Wuppertalu. Svou náklonost k filmu odhalil již velmi záhy - v 11 letech - ve filmu SUPER 8. K režírování vlastních filmů se však dostal delší oklikou, při které stihl nabrat záviděníhodné filmařské zkušenosti a svůj zdánlivý neúspěch při přijímacích zkouškách na filmovou fakultu (nebyl přijat kvůli horšímu průměru na střední škole) dokázal proměnit ve svůj prospěch - k získání neocenitelných zkušeností a rozkrytí svých dalších schopností.

Jeho celovečerním debutem byl film SMRTELNÁ MARIE (Die tödliche Maria, 1993), za který byl i oceněn. Po čtyřleté pauze přichází se snímkem ZIMNÍ SPÁČI (Winterschläfer, 1997), jedním z uměleckých vrcholů tvorby.

Výrazně se však zviditelnil až dílkem LOLA BĚŽÍ O ŽIVOT (Lola rennt, 1998), která se stala komerčně nejúspěšnějším filmem v Německu v roce 1998. Hlavní roli Loly svěřil své tehdejší přítelkyni Franka Potente. Ta hrála také v jeho následujícím filmu PRINCEZNA A BOJOVNÍK (Der Krieger und die Kaiserin, 2000), který byl oceněn na filmovém festivale v Pule v r. 2001 hlavní cenou. Další snímek NEBE (Heaven, 2002) točil podle scénáře dvou Krzysztofů - Kieslowského a Piesiewicze (DVOJÍ ŽIVOT VERONIKY, TŘI BARVY: MODRÁ, BÍLÁ, ČERVENÁ) a výrazně se jejich tvorbou inspiroval, což bylo filmu spíše na škodu.

Jeho zatím posledním - v roce 2007 - dlouhometrážním snímkem je PARFÉM: PŘÍBĚH VRAHA (Perfume: The Story of a Murderer, 2006), který jistě neprojde festivaly bez povšimnutí.


23.5.1965
Wuppertal, Nordrhein-Westfalen, Západní Německo
Tom Tykwer csfd

Matrix ResurrectionsHologram pro králeAtlas mraků3InternationalNěmecko '09Parfém: Příběh vrahaPaříži, miluji TěPrincezna a bojovníkLola běží o životZimní spáčiSmrtelná MarieBabylon BerlínOsmý smyslTrueEpilogBecauseDas Licht60 Sekundit üksindust aastal nullSoul BoyNebe


Aktualizace osobnostního profilu Tom Tykwer: 15.3. 2024 23:04