Doug Liman 58 let


Narodil se v roce 1965 v New Yorku. Připojil se k International Center of Photography už během studia na střední škole. Navštěvoval Brown Univerzity na Rhode Islandu, kde také pomohl při vytváření místní studentské kabelové televize. Krátké filmečky Liman natáčel už od svých sedmi let. Navštěvoval a absolvoval program Škola biografu a televize na Univerzity of Southern California, kde také režíroval svůj první osobní projekt, komediální thriller GETTING IN (1994), kde si zahrál Stephen Mailer a Matthew Perry.

Čekalo se, s jakým projektem přijde Liman po dvou nezávislých projektech teď. Nechal se zlákat do vod mainstreamu na natáčení filmu AGENT BEZ MINULOSTI (THE BOURNE IDENTITY - 2002). Postavu špičkového agenta Jasona Bournea, který ztratil paměť stvořil spisovatel Robert Ludlum. Když Ludlum prodával práva na zfilmování své třídílné série, tak souhlasil s tím, aby scénáristé knihu proškrtali a stvořili nový příběh. Hodně lidí se divilo tomu, proč na takový projekt producenti zaangažovali právě nezávislého filmaře. Jenomže to se nakonec ukázalo, jako vynikající tah. Liman totiž sršel nápady snad v každé druhé scéně. Příběh o souboji osamoceného agenta Matta Damona jeho (ne)dobrovolné přítelkyně Frankty Potente proti všudupřítomným zabijákům CIA, Liman natočil ve svižném stylu a do akčních scén vnesl silnou dávku realistického naturalismu. Film v pokladnách kin zabodoval a druhý díl přišel v roce 2004. Jeho režii Liman k překvapení všech odmítnul, přenechal ji Paulu Greengrassovi a sám zaujal pouze post výkonného producenta.

Otázku na odmítnutí režie Bournova mýtu možná zodpoví už letos filmem MR. AND MRS. SMITH (2005). Film o manželské dvojici špičkových agentů v podání Brada Pitta a Angeliny Jolie, kteří dostanou úkol zabít toho druhého, vypadá podle traileru prozatím velmi slibně. Kromě režie se však věnuje hlavně produkci. Za kameru se postavil pouze dvakrát ve svých prvotinách. Občas točí také reklamy. Jedna z nejznámějších byla pro firmu Nike, kde si zahrál golfista Tiger Woods. Je zaangažován do různých charitativních a pomocných projektů. Projekt Safe Space má například za úkol pomáhat mladým pouličním umělcům v New Yorku a Legal Action Centre zase lidem, kteří se nakazili virem HIV.


24.7.1965
New York City, New York, USA
Doug Liman csfd

Live Die Repeat and RepeatEverestThe InstigatorsLuna ParkRoad HouseChaosLockdownBarry Seal: Nebeský gaunerThe WallNa hraně zítřkaLovná zvěřJumperMr. and Mrs. SmithMr. & Mrs. SmithAgent bez minulostiGoProutníciGetting InRekrutImpulseI Just Want My Pants BackO.C.JusticeReckoning with TorturePříběh Angeliny JolieVěda a la HollywoodTreadIMDb Trailer with CommentaryOk! TV


Aktualizace osobnostního profilu Doug Liman: 11.11. 2023 14:18