Stuart Baird 77 let


Stuart Baird je filmový režisér, producent a především mistr střihu. Narodil se 14. ledna 1947 v Anglii. S prací u filmu začal Stuart Baird v roce 1971 jako asistent ve střižně na snímku THE DEVILS. Tuto funkci vykonával ještě několikrát a v roce 1975 mu byla poprvé svěřena funkce hlavního střihače. Jednalo se o snímek TOMMY.

Protože spolupracoval s mnoha slavnými jmény a získal potřebné konexe, mohl přesedlat v průběhu kariéry také na post režiséra. Jeho režijním debutem byl akční thriller EXECUTIVE DECISION (1996), kde si zahrály takové hvězdy jako Kurt Russell, Steven Seagal, Halle Berry či David Suchet. Film se vydařil, a tak 1998 natočil (opět pro Warner Bros) neméně úspěšný akční thriller U.S. MARSHALS. V tomto filmu si zahráli hlavní role Tommy Lee Jones a Wesley Snipes. Poté si od světy filmu na pár let odpočinul.

V roce 2002 se vrátil na pozici režiséra - tentokrát filmu STAR TREK: NEMESIS. Zajímavostí je to, že předtím musel provést přestříhání filmů MISSION: IMPOSSIBLE 2 a LARA CROFT: TOMB RAIDER, jinak by od studia Paramount nedostal povolení STAR TREK: NEMESIS režírovat. Nakonec však tuto práci dostal a film se opět vcelku vydařil.

Od té doby se Stuart Baird věnuje pouze práci střihače, za kterou byl také dvakrát nominován na Oskara. Popřejme mu tedy, ať se tomuto filmaři daří i nadále, neboť ve světě filmu již nyní zanechal nesmazatelnou stopu.


14.1.1947
England, Velká Británie
Stuart Baird csfd

Přes řeku a do stínu stromůTomb RaiderTrpká úroda47 róninůSkyfallGreen LanternNa hraně temnotySaltováÚhel pohleduCasino RoyaleSuperman II: Verze Richarda DonneraLegenda o ZorroviBoeing 747 v ohroženíMaverickDemolition ManRadio FlyerPoslední skautZúčtování v Malém TokiuSmrtonosná past 2Smrtonosná zbraň 2Gorily v mlzeSmrtonosná zbraňJestřábí ženaRevoluceHonorární konzulPět dní jednoho létaOutlandSupermanValentinoPřichází Satan!LisztománieTommyDr. Jekyll and Mr. HydePříběhy ze záhrobíAlice Cooper: Welcome to My NightmareStar Trek X: NemesisŠerifovéYou Will Believe: The Cinematic Saga of SupermanMaking 'Superman': Filming the LegendTaking Flight: The Development of 'Superman'


Aktualizace osobnostního profilu Stuart Baird: 3.4. 2024 23:47