Guillermo Arriaga 66 let


Mexický spisovatel, scénárista, producent a režisér Guillermo Arriaga Jordán spatřil poprvé světlo světa 13.března 1958. Své dětství prožil v jedné z nejzničenějších a nejnebezpečnějších částí Mexico City. Tam také přišel ve svých 13 letech v brutální pouliční potyčce o čich. Jeho mládí pro něj bylo v pozdějších letech velkou inspirací pro psaní.

Mezi spoluprací s Iñárrituem také napsal scénář k filmu TŘI POHŘBY (2005), ve kterém si nejen zahrál, ale za který také získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. V roce 2007 měla premiéru filmová adaptace Arriagovy knihy El Bufalo de la noche v režii Jorge Hernandeze Aldany. Dalším velkým krokem bylo pro Guillerma Arriagu zasednutí do režisérského křesla. Sám si napsal scénář a zrežíroval THE BURNING PLAIN (2008), což mu vyneslo nominaci na Zlatého lva.

Arriaga nemá rád označení scénárista (přesněji řečeno španělské "guionista"), protože, jak říká, všichni scénáristé jsou ve skutečnosti spisovatelé a slovo guionista je ve španělštině také požíváno pro autory různých průvodců.


13.3.1958
Mexico City, Mexiko
Guillermo Arriaga csfd

A cielo abiertoPlanina v ohniNoční býkBabelTři pohřby21 gramůAmores perros - Láska je kurvaLa Hora CeroNo One Left BehindB-167-980-098Libre de CulpaLa hora ceroThe Hire: Powder KegPalabras de diosesRio, Eu Te AmoBroken NightBaila mi amorConteurs d'ImagesConquistando HollywoodParaskinioZdalekaUn dulce olor a muerteInside the CinemaContinuarà...Sidewalks Entertainment


Aktualizace osobnostního profilu Guillermo Arriaga: 20.11. 2023 04:23