George Roy Hill (1922 - 2002)


George Roy Hill se narodil 20. prosince roku 1921 v největším městě Minnesoty, Minneapolis. Jeho rodiči byli George Roy Hill a Helen Frances Owens Hill ze zámožné římsko-katolické rodiny, vlastnící největší Minnesotské noviny Minneapolis Tribune. Navštěvoval soukromou školu Blake School v Minneapolis. Jeho velkou láskou bylo létání; často navštěvoval letiště a jeho idolem byl pilot Speed Holman. Sám získal pilotní průkaz již ve svých 16 letech. Láska k letadlům se promítla i v několika jeho filmech. Jeho druhou vášní byla hudba, obdivoval zejména Johanna Sebastiana Bacha a hudbu dokonce studoval na Yalské univerzitě. Nemá nic společného s jiným filmovým režisérem, George W. Hillem.

V kariéře filmového režiséra na sebe upozornil roku 1964 snímkem THE WORLD OF HENRY ORIENT s Peterem Sellersem, aby si o dva roky později reputaci pokazil problémy kolem natáčení filmu HAWAII. Tvář si zachránil oceňovaným THROUGLY MODERN MILLIE a pak už přišla na scénu jeho bezpochyby nejslavnější díla - BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID a THE STING. V prvním případě byl na Oscara za režii jen nominován, za The Sting ho už získal. Zajímavostí je, že postavy v jeho filmech obvykle umíraly mimo záběr, nebo byl obraz "zmražen" okamžik před činem.

George Roy Hill zemřel 27. prosince roku 2002 ve svém domě v New Yorku po komplikacích s Parkinsonovou chorobou.


20.12.1922
Minneapolis, Minnesota, USA
27.12.2002
New York City, New York, USA
George Roy Hill csfd

BlázinecMalá bubeniceSvět podle GarpaStřípky láskyNakládačkaVelký Waldo PepperPodrazJatka č. 5Butch Cassidy a Sundance KidSprávná dívkaHavajSvět Henryho OrientaHračky na půděPeriod of AdjustmentKraft Television TheatreThe Kaiser Aluminum HourZločin stoletíThe Making of 'Butch Cassidy and the Sundance Kid'75. Annual Academy AwardsDe películaThe 46th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu George Roy Hill: 12.11. 2023 07:06