Adolf Zika 51 let


Adolf Zika se narodil v roce 1972 v Prachaticích. Vystudoval střední pedagogickou školu. V roce 1988 se stal členem Střediska vrcholového sportu Praha. Získal titul juniorského mistra republiky v judu a byl bronzovým medailistou evropského turnaje juniorů ve Vídni. V roce 1990 odcestoval na Budo University of Katsura do Japonska, kde absolvoval tréninkový pobyt pod vedením nejlepších judistů světa. Po svém návratu s judem bez udání oficiálního důvodu ze dne na den přestal.

Na podzim roku 2000 byl vybrán mezi šest fotografů světa, prezentovaných renomovanou značkou Leica na světové výstavě Photokina v Kolíně nad Rýnem. Poté byl zařazen do prestižního celosvětového kalendáře této značky, ve kterém byly jeho fotografie společně s fotografiemi například kanadské rockové hvězdy Bryana Adamse. Je autorem největšího knižního projektu roku 2000, do kterého zapojil na 120 nejlepších fotografů z České republiky a dalších čtyř zemí. Výsledkem byla výpravná publikace POSLEDNÍ KNIHA STOLETÍ, Jeden den v životě České republiky. O rok později byl Adolf Zika zařazen do knihy Osobnosti české reklamní a módní fotografie. Od roku 2001 režíruje televizní spoty, kterých má nyní na svém kontě více jak sto. Ve stejném roce navázal dlouholetou spolupráci s mobilním operátorem Orange. Pro Orange Slovensko vytvořil v Jihoafrické republice celý firemní rebranding této značky. V letech 2001 až 2005 byl oficiálním fotografem závodního týmu Ferrari Menx, se kterým procestoval celou Evropu.

V roce 2002 se zařadil mezi nejlépe prodávané české autory na Paris Photo v pařížském Louvru, kde jej zastupovala Leica Gallery Prague. V témže roce zvítězil v tendru na fotografa komerční televize Nova a následně vytvořil fotografické pojetí a kreativní promo vizuály všech programů. Pracoval pro Ministerstvo zahraničních věcí, kde připravoval oficiální knihu České republiky při vstupu do EU. V roce 2003 podepsal smlouvu s vydavatelstvím Presco Group na každoroční autorský kalendář v knižní distribuční síti.

V červnu 2004 byl zatčen za velice nejasných okolností, následoval tříměsíční pobyt v koluzní vazbě. Po dvouletém procesu byl bez jakéhokoli vysvětlení zproštěn viny. V září 2004 vystavoval opět na světové výstavě Photokina v Kolíně nad Rýnem, tentokrát ale v expozici Olympus E-system Gallery. Jeho fotografie byly součástí výstavy Černobílá minulost a současnost, uspořádané v rámci Interkamery 2006. Zde byla vystavována díla tří klasiků české fotografie (Drtikola, Chocholy a Sudka) spolu s díly tří současníků zastupujících tři generace: Saudek, Vano, Zika. V létě 2006 za podpory firem Hasselblad a Leica fotografoval pro připravovanou publikaci 6 DAYS AND 24 HOURS OF LE MANS v netradičním pojetí nejslavnější automobilový závod světa. Světu rychlých kol se věnoval i v letech 2006 a 2007, kdy pracoval na projektu A1GP Season 2006/07. Výsledkem je obsáhlá fotografická publikace, zachycující dramatické okamžiky A1GP sezóny, ale i detailní pohledy do zákulisí každého závodu. Začátkem října roku 2006 se na českých a slovenských pultech objevila poměrně výpravná a na české poměry luxusně adjustovaná černobílá částečně retrospektivní publikace s příznačným názvem LUXURIOUS LUMINESCENCE, která vyšla pod hlavičkou vydavatelství Presco Group.


21.7.1972
Prachatice, Československo
Adolf Zika csfd

BuráceníBlanka MatragiAlžbětaMr. KrissJaro v nouziSametové stopyRobert Vano - Příběh člověkaZlatý Muž z RiaZemě česká, domov Tvůj!Tichá vášeňLe Mans PhenomenonJan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednuIkony Kamila StřihavkyFilm 20147 pádů Honzy DědkaFilm 2012Talkshow Jana SaudkaFilm 2008Před půlnocíDobré ránoSama domaPeříčkoSnídaněUdálosti, komentáře


Aktualizace osobnostního profilu Adolf Zika: 26.4. 2024 09:20