Sergio Martino 85 let


Žánrový chameleón Sergio Martino se narodil v předvečer druhé světové války do rodiny s filmařskými kořeny, jeho dědečkem byl italský režisér Gennaro Righelli. Martino během své více jak padesátileté kariéry proslul jako velmi plodný tvůrce, jehož hájemstvím byla především pokleslá zábava, kde se ovšem přesto nezapřel jeho nesporný talent. Martino měl opravdu rád změnu a v průběhu své kariéry vystřídal širokou paletu filmových žánrů a povedlo se mu nesmazatelně zapsat v italské kinematografii 70. a 80. let.

Martino přičichl ke světu filmu již koncem padesátých let, kdy začal pracovat jako asistent svému bratru, plodnému producentovi, scénáristovi a svátečnímu režisérovi Lucianovi. V roce 1959 se také objevil jako herec v rané komedii dalšího italského režisérského matadora Sergia Corbucciho I RAGAZZI DEI PARIOLI. Martino však své místo na „place“ přeci jen viděl spíše na režisérské stoličce. V roce 1963 se poprvé uplatnil na pozici pomocného režiséra u gotického snímku IL DEMONIO, který jeho bratr Luciano produkoval a podílel se na scénáři. Ve stejný rok už asistoval i praotci italského hororu Mariu Bavovi u jeho kousku THE WHIP AND THE BODY, který s předcházejícím snímkem spojoval opět bratr Luciano na pozici jednoho ze scénáristů a uhrančivá Daliah Lavi v hlavní roli. V roce 1964 ještě jednou sbírá Martino zkušenosti na této pozici, a sice v klasické sandálové produkci své doby ERCOLE CONTRO ROMA. Je třeba také podotknout, že Julian Barry, Martin Dolman, Serge Martin, Christian Plummer či George Raminto, jak si Martino v průběhu své kariéry také říkal, byl rovněž plodným scénáristou, když se podílel na více jako čtyřiceti realizovaných scénářích, a to nejen u filmů, které režíroval.

"Jako režisér mám rád změnu, zkusil jsem vytvořit všechny druhy filmů."

V roce 1969 se dostal ke své první režisérské práci, a sice u pseudodokumentu MILLE PECCATI... NESSUNA VIRTÚ známějšího pod pozdějším lákavějším videodistribučním názvem MONDO SEX. Film se nesl v duchu v Itálii tehdy velmi populárních tzv. „Mondo filmů“, šokujících exploatačních mnohdy rádoby vědeckých dokumentů zobrazujících především sex, násilí a různé bizarnosti. V roce 1970 spatřily světlo světa ještě další dva Martinovi příspěvky k tomuto žánru, tentokrát se věnující Americe a její zkaženosti. Ve stejném roce se také naštěstí již prosadil u klasického filmu, když se jednalo o dnes již zapomenutý spaghetti western ARIZONA SI SCATENÓ... E LI FECE FUORI TUTTI. O pouhý rok později již Sergio Martino vtrhává jako velká voda do zcela jiného žánru, který je jeden ze symbolů italské kinematografie 70. let, a sice mysteriózní hypnotické krimi thrillery vážně koketující s hororem a erotikou známé jako „giallo“. Vzhledem k včasnosti Martinova příspěvku a také jeho širokému uznání jej můžeme považovat za jednoho z průkopníků žánru, u jehož kořenů stál v polovině 60. let Mario Bava. THE STRANGE VICE OF MRS. WARDH je pojmem dodnes, Martino v něm navíc objevil svou budoucí múzu Edwige Fenech, jež byla v 70. letech provdána za jeho bratra Luciana. Během následujících dvou let stihl Martino vychrlit další čtyři giallo filmy (dva opět s Fenech), kterými se nesmazatelně zapsal do srdcí fanoušků žánru, přičemž posledním příspěvkem bylo v roce 1973 proslulé TORSO.


19.7.1938
Řím, Lazio, Itálie
Sergio Martino csfd

Il paese delle piccole pioggeL'allenatore nel pallone 2L'ultimo rigore 2Una donna scomodaL'ultimo rigorePoslední senA due passi dal cieloCornetti al mieleMozart è un assassinoPadre papàLa regina degli uomini pesceMrchaMedvídek ArthurÚsměv liškySulle tracce del condorPod Kilimanjárem přes řeku krveAmerický TigerCasablanca ExpressSoupeřFamiglia Brandacci, LaProvare per credereUn'australiana a RomaDoppio mistoFerragosto O.K.Paco - stroj smrtiMezzo destro mezzo sinistro - 2 calciatori senza palloneAllenatore nel pallone, L'Acapulco, prima spiaggia... a sinistraOhnivý bleskOko, uhrančivý pohled, petržel a fenyklSe tutto va bene siamo rovinatiAssassinio al cimitero etruscoRicchi, ricchissimi ... praticamente in mutandeCornetti alla cremaSpaghetti a mezzanotteCukr, med a feferonkaLa moglie in vacanza... l'amante in cittàOstrov rybích mužůSabato, domenica e venerdìŘeka velkého krokodýlaKanibalové 2MannajaSex s úsměvemSpogliamoci così senza pudorCittà gioca d'azzardo, LaLa polizia accusa: il servizio segreto uccidePodezřelá smrt nezletiléCugini carnaliLa bellissima estateGiovannona coscialunga, disonorata con onoreMilano trema - la polizia vuole giustiziaTorzoIl tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiaveTutti i colori del buioLa coda dello scorpioneLo strano vizio della Signora WardhArizona si scatenò... e li fece fuori tuttiCarabinieriL'ispettore GiustiMamma per caso


Aktualizace osobnostního profilu Sergio Martino: 24.2. 2024 23:45