Harald Reinl (1908 - 1986)


Narodil se 9. července 1908 v rakouském Bad Ischl a již jako chlapec si oblíbil hory a lyžování. Vystudoval práva, ale věnoval se lyžování a ve 22 letech hrál ve filmu lyžaře. R. 1939 natočil, tentokrát ještě společně, dokumentární film o lyžování v Tyrolsku.

Značný úspěch mu však vynesly již před tím německé kriminální filmy, v letech 1959-65 zejména 5 wallaceovek (např. Der unheimliche Mönch, Zimmer 13 aj.) a příběhy dr. Mabuse. Záměrem německého filmového průmyslu bylo i natočit řadu gotických hororů a konkurovat britské a americké produkci; z této zamýšlené série však byl realizován pouze horor „Die Schlangengrube und das Pendel“ (Hadí jáma a kyvadlo) roku 1967.

Později se Reinl stále vracel ke kriminálnímu a dobrodružnému žánru. Roku 1966 natočil dva díly německého hrdinského eposu „Die Nibelungen“ (Nibelungové). Z děl dokumentární povahy zaujaly diváky též filmy podle Ericha von Dänikena „Erinnerungen an die Zukunft“ (Vzpomínky na budoucnost) z roku 1970 či „Botschaft der Götter“ (Poselství bohů) z roku 1976.

Při natáčení filmu „Rosen-Resli“ v roce 1954 se Harald Reinl blíže seznámil s tehdy osmnáctiletou začínající herečkou Karin Dorovou (vl. jménem Kätherose Derr) a hned se s ní oženil. Jeho první manželství s Corinnou Frankovou v letech 1946-50 ztroskotalo. Karin Dorová hrála v řadě jeho filmů, ale také toto manželství se v roce 1968 rozpadlo. Harald Reinl pak žil přibližně od poloviny 70. let 20. století s bývalou českou herečkou Danielou Marií Delisovou, která trpěla depresemi a 9. 10. 1986 jej v Puerto de la Cruz na Tenerife zavraždila.


9.7.1908
Bad Ischl, Salzburg, Rakousko-Uhersko
9.10.1986
Puerto de la Cruz, Tenerife, Canarias, Španělsko
Harald Reinl csfd

Bláznivé dobrodružství v džungliDer Jäger von FallMrtvý potápěč nebere zlatoSchloß HubertusSupi nad AljaškouGrün ist die HeideKřik černých vlkůSie liebten sich einen SommerKommissar X - Jagt die roten TigerVerliebte Ferien in TirolWer zuletzt lacht, lacht am bestenWir hau’n die Pauker in die Pfanne – Die Lümmel von der ersten Bank – 5. TeilDr. med. Fabian - Lachen ist die beste MedizinPepe, der Paukerschreck - Die Lümmel von der ersten Bank, III. TeilVýstřely na BroadwayiDynamit v zelenémSmrt v červeném jaguáruVinnetou a Old Shatterhand v údolí smrtiDie Nibelungen, Teil 2 - Kriemhilds RacheHadí jáma a kyvadloDie Nibelungen, Teil 1 - SiegfriedSchwert der Nibelungen, DasPoslední MohykánTajemný mnichVinnetou - Poslední výstřelVinnetou - Rudý gentlemanZimmer 13Die weiße SpinneVinnetouWürger von Schloß Blackmoor, DerDer Teppich des GrauensDie Unsichtbaren Krallen des Dr. MabusePoklad na Stříbrném jezeřeNávrat doktora MabusePenězokazDie Bande des SchreckensWir wollen niemals auseinandergehenFrøn med maskenParadies der MatrosenDie grünen Teufel von Monte CassinoRomarei, das Mädchen mit den grünen AugenU47 - Kapitänleutnant PrienAlmenrausch und EdelweißDie Prinzessin von St. WolfgangDie Zwillinge vom ZillertalDie Fischerin vom BodenseeEin Herz schlägt für ErikaJohannisnachtSolange du lebstDer schweigende EngelRosen-ResliDer KlosterjägerDer Herrgottschnitzer von AmmergauHinter KlostermauernNacht am Mont-BlancGesetz ohne GnadeBergkristallZehn Jahre späterWilde Wasser...und die Bibel hat doch recht


Aktualizace osobnostního profilu Harald Reinl: 30.10. 2023 18:36