Van Johnson (1916 - 2008)


Herec a tanečník, Charles Van Johnson se narodil 25.8.1916 v New Portu na Rhode Islandu v USA, jako jediné dítě. Matka se jmenovala Loretta, byla německo-holandsko-amerického původu a pracovala jako hospodyně. Otec Charles E. Johnson imigroval ze Švédska, byl vyučený instalatér a později pracoval jako prodavač realit. Charlesova matka měla raději alkohol než svého jediného syna a v době, kdy neměl ani sedm let, opustila rodinu a zmizela neznámo kam. Otec na to nikdy nezapomněl a jeho vztah k synovi byl velice chladný, protože mu připomínal podobou svou matku.Val byl poměrně zdatný sportovec, a věnoval se také tanci. Střední školu vystudoval v Newportu a po absolutoriu na vysoké škole v New Yorku, odešel roku 1935 do - Broadway revue - Entre Nous.

Málem přišel o možnost dál filmovat, protože měl autohavárii. Měl proraženou lebeční kost a musela mu být do čela voperována kovová destička. Irene Dunne, jeho herecká kolegyně z natáčeného filmu A GUY NAMED JOE (1943) trvala na tom, že by mu měli roli ponechat a dofilmovat, až bude jeho zranění zahojeno, což se jí podařilo a Van jí byl nesmírně vděčný za to, že se ho zastala a vysoce kolegiálně prosadila, že nebyl ve filmu nahrazen. Další velkou příležitost, nyní už hlavní roli dostal ve snímku TWO GIRLS AND A SAYLOR (DVĚ DĚVČATA A NÁMOŘNÍK – 1944), kde hrál s hudebními hvězdami Alyson June a Glorií DeHaven. Van Johnson byl ztělesněním prostého chlapce, takový obyčejný a současně neobyčejný kluk od vedle, s hřívou rezavých, červených vlasů, sem tam i piha, ztělesňoval vojáka, námořníka, pilota ve filmech MGM v průběhu válečných i poválečných let. Takovým se stal například ve filmu THIRTY SECONDS OVER TOKYO (TŘICET SEKUND PŘES TOKYO 1944).

V roce 1945, stojí Johnson na vrcholu své slávy a každá jeho účast ve filmu je zárukou kasovního úspěchu. Jako interpret hudebních komedií se objevil vedle dalších partnerek zvučných jmen jako byla Esther Williams, June Allyson, a nebo Judy Garland v hudebním filmu GOOD OLD SUMMERTIME-1949. Je hvězdou válečného drama BATTLEGROUND (BOJIŠTĚ - 1949). WHEN IN ROME (KDYŽ V ŘÍMĚ) nebo WASHINGTON STORY, PLYMOUTH ADVENTURE, všechny v roce 1952. Na rozdíl od mnoha jiných hvězd neměl Johnson problémy s prací ani s natáčením. V roce 1954 se zhostil na výbornou, a sám byl prý se svým výkonem maximálně spokojen v dramatu THE CAINE MUTINY a v muzikálu s Genem Kelly BRIGADOON 1954. Od 50-tých let je také častým hostem v TV a získal mnoho velmi dobrých ohlasů za ztvárnění rolí např. MIRACLE IN THE RAIN (ZÁZRAK V DEŠTI), nebo 23 PACES TO BAKER STREET (1956).

Když roku 1970 onemocněl na rakovinu, nevzdal se a pustil se do jak výstižně řekl, své druhé kariéry. 1985 se dokonce vrátil na Broadway do muzikálu LA CAGE AUX FOLLES. Ve stejném roce se objevil v menší roli režisera Woodyho Allena PURPUROVÁ RŮŽE Z KÁHIRY. Jeho posledním filmem byl CLOWNING AROUND (1992).


25.8.1916
Newport, Rhode Island, USA
12.12.2008
Nyack, New York, USA
Van Johnson csfd

Clowning AroundTři dny životaDelta Force Commando 2: Tajná miseFuga dal paradisoKrokodýl zabijákTaxi KillerLaggiù nella giunglaPresident of Love, TheAssassinio al cimitero etruscoÚnos prezidentaAféra ConcordeOd Corleone až po BrooklynGetting MarriedSuperdomeThe Girl on the Late, Late ShowWheeler and MurdochCall Her MomOči pavoukaCompany of KillersSan Francisco InternationalIl Prezzo del PotereOrli nad LondýnemThe Extraordinary SeamanTvoje, moje a našeWhere Angels Go, Trouble FollowsDivorce American StyleThe Doomsday FlightWives and LoversThe Enemy GeneralPodvržený zločinSubway in the SkyThe Last BlitzkriegKelly and MePied Piper of Hamelin, TheSlanderTygr v akci23 Paces to Baker StreetMiracle in the RainThe Bottom of the BottleKonec dobrodružstvíBrigadoonKdyž jsem naposledy viděl PařížMen of the Fighting LadyThe Siege at Red RiverVzpoura na lodi CaineConfidentially ConnieEasy to LoveRemains to Be SeenInvitationPlymouth AdventureWashington StoryWhen in RomeGrounds for MarriageIt's a Big CountryRiskuj všechno!Three Guys Named MikeToo Young to KissDuchess of IdahoThe Big Hangover


Aktualizace osobnostního profilu Van Johnson: 2.11. 2023 12:41