Michael Winterbottom 63 let


Režisér Michael Winterbottom se během pouhých dvanácti let zařadil k nejcílevědomějším a nejneohroženějším režisérům současnosti. V průběhu tohoto období stihl natočit 14 velmi rozdílných filmů z různých částí světa. V roce 2006 se objevily v kinech jeho výrazně tematicky odlišné snímky The Road to Guantanamo a Tristram Shandy.

Hravý film Tristram Shandy je adaptací humorné autobiografie Laurence Sternea The Life and Opinions of Tristram Shandy z 18. století. Steve Coogan si zahrál sám sebe – ve filmu hraje herce, který hraje Tristrama Shandyho a jeho otce Waltera. Film měl premiéru na Filmovém festivalu v Torontu a byl nominován na cenu Alexander Korda Award, udělovanou akademií BAFTA, v kategorii nejlepší britský film. Kromě ní byl nominován na pět cen British Independent Film Award.

Na kontě má také film In This World o pašování uprchlíků, který byl natočen v Pákistánu a Afghánistánu. Snímek získal Zlatého medvěda, Cenu ekumenické poroty a Cenu míru na Filmovém festivalu v Berlíně a cenu BAFTA za nejlepší neanglický film. Winterbottom získal také cenu asociace Directors Guild of Great Britain. Film Nonstop párty vrátil Winterbottoma na jeho domácí půdu. Ve filmu, který je poctou manchesterské hudební scéně v 80. letech, si zahrál Steve Coogan jako zakladatel firmy Factory Records Tony Wilson. Snímek v roce 2002 soutěžil na festivalu v Cannes a získal ocenění British Independent Film Award.

Prvního významnějšího režijního úspěchu dosáhl v britské televizi, kde pracoval například na čtyřdílném dramatu Family (1993) z produkce BBC. V roce 1994 natočil první celovečerní film, nezvyklé kriminální drama Butterfly Kiss. Poté natočil pro BBC film Go Now.


29.3.1961
Blackburn, Lancashire, England, Velká Británie
Michael Winterbottom csfd

ShoshanaThe Trip to GreeceGreedSvatební hostThe Trip to SpainS tváří andělaThe Trip to ItalyKrál ze SohoEveryday60 Sekundit üksindust aastal nullTrishnaThe TripVrah ve mněSpálené mostySíla srdceTristram ShandyDevět písníKód 46In This WorldNonstop pártyVykoupeníV zemi divůWith or Without YouTemná hraVítejte v SarajevuJudeGo NowPolibek motýlaFamilyLove Lies BleedingUnder the SunJezdci časemForget About MeRosie the GreatBoris vs. AnglieThe TripBednaAlleyn MysteriesBoonEleven Days in MayIsolationOn the RoadThe Emperor's New ClothesDoktrína šokuCesta na GuantánamoEvropský film: Jiný Hollywood


Aktualizace osobnostního profilu Michael Winterbottom: 24.2. 2024 17:42