Josef Vondráček (1932 - 1991)


Herce Josefa Vondráčka můžeme vídat v necelých třiceti filmech, ale i když hrál jen vedlejší role, jeho filmografie je zajímavou přehlídkou kvalitních filmařských počinů 60. až 80. let, protože si zakládal na tom, že nikdy nebude hrát v dílech jakkoliv podporujících tehdejší komunistický režim. Pocházel z Hradce Králové a herectví vystudoval na pražské DAMU (1956).

Činoherní klub byl v 60. letech inspirativní scénou s řadou významných hereckých i režisérských osobností. Josef Vondráček sice ani tady nehrál velké role, ale v menších úlohách patřil k nejvytíženějším hercům. Osobnosti Činoherního klubu zaplnily v té době stěžejní filmová díla spadající do československé nové vlny, v několika z nich hrál i Josef Vondráček (NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA, 1966; SOUKROMÁ VICHŘICE, 1967; OHLÉDNUTÍ, 1968), v menší roli četníka se objevil i v Menzelových OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH (1967).

Během sedmdesátých let začal Vondráček příležitostně pracovat i pro televizi, která mimo jiné uvedla některá zásadní představení Činoherního klubu (REVIZOR, 1971; HEJTMAN Z KOPNÍKU, 1983). Větší hereckou příležitost v rámci filmu dostal v psychologickém příběhu STÍN LÉTAJÍCÍHO PTÁČKA (1977), diváci si na něj ale vzpomenou spíše jako na otce hlavní hrdinky v Kachyňově filmu SESTŘIČKY (1983) nebo jednoho z herců poloamatérského divadla (NEJISTÁ SEZÓNA, 1987). Vondráčkovu filmografii uzavírá Feničův film ZVLÁŠTNÍ BYTOSTI (1990), kde hrál menší roli venkovského bratrance.

Josef Vondráček zemřel v Praze 23. srpna 1991 ve věku 58 let.


5.10.1932
Hradec Králové, Československo
23.8.1991
Praha, Československo
Josef Vondráček csfd

Muž, který neměl důvěruTvrdý chlebaVracenkyZvláštní bytostiNěžný barbarSlepá je nocTemná arénaNejistá sezónaNepolepšitelný starý mužSmrt krásných srncůČerná punčochaVesničko má střediskováCo je vám, doktore?Stín kapradinySestřičkySkály mé vyprahlé zeměÚnos MoravankyZpěv nadějeKalamitaKoncertPostřižinyXenaLásky mezi kapkami deštěMuž s puškouPracka v láhviČekání na déšťNikola Šuhaj loupežníkPodivné přátelství herce JeseniaProč nevěřit na zázrakyStín létajícího ptáčkaMalá mořská vílaUkradené dětstvíVítekDva muži hlásí příchodČtyři zlaté prýmkyGenerál chudýchKrálův kalichVrtkavý králBratranec PonsMaturita za školouVčera a dnesOhlédnutíMuž, který stoupl v ceněSoukromá vichřiceTrojská válka nebudeVěrný robotNávrat ztraceného synaOstře sledované vlakyVražda po našemŽenu ani květinou neuhodíšKdo jezdí sámNadějeKde řeky mají sluncePráčeArabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádekDlouhá míle


Aktualizace osobnostního profilu Josef Vondráček: 3.4. 2024 16:41