Godfrey Reggio 84 let


Přesto, že se režisér Godfrey Reggio věnuje filmové tvorbě bezmála třicet pět let, natočil „pouhé“ čtyři celovečerní filmy a dva snímky krátkometrážní. Avšak i to stačilo, aby se nesmazatelně zapsal do dějin filmu. Reggio se narodil v roce 1940 v New Orleans a vyrůstal na jihozápadě Louisiany, kde se ve věku pouhých čtrnácti let přidal k řádu Křesťanských bratrů. Zde v přísně mnišské výchově strávil prakticky celé mládí až do dvaceti osmi let. Během této doby stihl vystudovat střední a vysokou školu. V průběhu šedesátých let a na počátku let sedmdesátých se Reggio podílel na založení několika charitativních organizací např. „Mladí občané v akci“, jež pomáhala mladistvým členům pouličních gangů. Ve středu jeho zájmu však nebyla jen charita a sociální práce, ale také rozvoj umění a komunitního života. Zakrátko také zavrhl život duchovního a rozhodl se definitivně věnovat filmu.

O rok později Godfrey režíroval video pro německou synth-popovou legendu Alphaville, a sice ke skladbě Patricia´s park z alba The Breathtaking Blue. Video se pak objevilo společně s dalšími z tohoto alba na kompilaci SONGLINES. V roce 1991 Reggio uvedl krátkometrážní film ANIMA MUNDI oslavující přírodu a rozmanitost života na zemi. Tento zřejmě jediný pozitivní Reggiův snímek vznikl na zakázku italského módního domu Bvlgari a byl určen pro Světový fond na ochranu přírody (WWF), konkrétně pro program zachování biologické diverzity. Hudbu pro film opět vytvořil Philip Glass. V roce 1993 byl Reggio přizván, aby se podílel na rozvoji školy pro výzkum a produkci umění, technologií a masmédií, jíž financovala společnost Benetton. Institut zvaný Fabrica na předměstí Benátek svou činnost zahájil v roce 1995. Ve stejný rok Reggio uvedl krátký film EVIDENCE, jenž reflektoval život dětí v moderní společnosti, samozřejmě s hudebním doprovodem z dílny Philipa Glasse.

V roce 2002 Reggio završil svou tzv. Qatsi trilogii uvedením snímku NAQOYQATSI („život jako boj"), v němž ventiloval své depresivní vize o vládě moderních technologií nad lidmi. Dle slov režiséra má pesimistické vyznění filmu však diváka přivést k očištění a nikoli k zármutku. Zajímavostí je, že NAQOYQATSI bylo u nás uvedeno v rámci přehlídky Projekt 100 v roce 2003 a film přijel do Čech režisér uvést osobně. Další celovečerní film byl dlouho obestřen tajemstvím, po nějaký čas se spekulovalo o projektu jménem Savage Eden. Nakonec po dlouhých jedenácti letech vzniká teprve čtvrtý Reggiův celovečerní film jménem VISITORS, kde se režisér opět věnuje svému oblíbenému tématu, a sice vztahu technologií a člověka. Film je pro jeho tvorbu netypicky černobílý, klasikou ovšem zůstává hudební doprovod Philipa Glasse. Reggio se kromě filmové tvorby věnuje rovněž přednášení na vysokých školách v oborech filozofie a samozřejmě filmové režie, v USA je také činný ve veřejném životě, když se otevřeně věnuje některým společenským problémům.


29.3.1940
New Orleans, Louisiana, USA
Godfrey Reggio csfd

Once Within a TimeSonglinesVisitorsNaqoyqatsiEvidenceAnima MundiPowaqqatsiKoyaanisqatsiArzenálGlass: A Portrait of Philip in Twelve PartsKoyaanisqatsi: Essence of LifePowaqqatsi: Impact of ProgressThe Colbert Report


Aktualizace osobnostního profilu Godfrey Reggio: 11.11. 2023 13:00