Hajao Mijazaki 83 let


Hayao Miyazaki se narodil 5.ledna 1941 v tokijské čtvrti Bunkyō-ku a v hlavním městě Japonska strávil několik let svého dětství. Rodiče měli kromě Hayaa ještě další tři syny. Otec Katsuji řídil společnost Miyazaki Airplane, která ve válečném období vyráběla součástky do letadel Zero fighter. Už zde začíná Hayaova celoživotní láska k aviatice. Matka byla značně inteligentní žena, vášnivě četla a pochybovala o tradičních společenských normách. Její syn po ní zdědil tento skeptický způsob myšlení a tázání se. Kvůli tuberkulóze ale musela být po devět let upoutána na lůžko a velkou část této doby strávila v nemocnici. Další událostí, která ovlivnila jeho život i dílo, bylo časté stěhování.

„Je rozdíl mezi osmiletým a šedesátiletým? Věřím, že se člověk nemění.“

Po ukončení vysoké školy byl zaměstnán jako pomocný animátor ve společnosti Toei Douga. První prací, kterou zde dostal, bylo fázování filmu WATCHDOG BOW WOW (1963). Zanedlouho otřásl studiem spor a mladý Miyazaki stál v čele demonstrujících animátorů. To vedlo k založení odborů společnosti Toei Douga a Miyazaki se stal jedním z jejích zástupců. Roku 1965 začal spolupracovat s Isaem Takahatou na jeho filmu PRINCE OF THE SUN, jenž byl dokončen a uveden roku 1968. Miyazaki se oženil s dívkou jménem Akemi Ota, která také pracovala v oboru animace. Během následujících dvou let se rodina rozrostla o dva chlapce Gora a Keisukeho. Miyazaki sám řekl, že děti opravdu změnily jeho práci. Vždy se prý snažil dělat anime tak, aby uspokojil a potěšil především své dva vyrůstající syny.

„Nikdy nečtu recenze. Nezajímají mě. Nejvíc si cením diváckých ohlasů.“


5.1.1941
Tokyo, Japonsko
Hajao Mijazaki csfd

Chlapec a volavkaZvedá se vítrKokurikozaka karaArrietty ze světa půjčovníčkůPonyo z útesu nad mořemZámek v oblacíchCesta do fantaziePrincezna MononokeŠepot srdcePorco RossoDoručovací služba čarodějky KikiMůj soused TotoroLaputa: Nebeský zámekNaušika z Větrného údolíLupin sansei: Cagliostro no široSlovutný detektiv HolmesŠin Lupin sanseiChage and Aska: On Your MarkSpirited Away: Live on StageBoro the CaterpillarChûzumôPan-dane to Tamago-himeHoshi wo katta hiJadosagašiMizugumo MonmonKoro no dai-sanpoMei to Koneko basuKujira toriPanda a malá pandaPanda a malá pandaMirai šónen Conan: Tokubecu hen – Kjodaiki Gigant no fukkacuMirai šónen ConanLupin sansei


Aktualizace osobnostního profilu Hajao Mijazaki: 1.11. 2023 04:12