W. S. Van Dyke (1889 - 1943)


Americký režisér Woodbridge Strong Van Dyke se narodil 21. března 1889 v San Diegu (Kalifornie). Zajímavostí je, že jeho otec zemřel druhý den po jeho narození a tak vyrůstal pouze s matkou, která byla herečkou ve vaudevillech. Poprvé vystupoval na divadelních prknech již jako tříleté dítě a tak v dospělosti jeho kroky směřovaly do Hollywoodu, kde začínal jako herec. Brzy se začal zajímat o režii a v roce 1916 již získával praktické zkušenosti jako asistent režie v Griffithově velkofilmu INTOLERANCE. O rok později již debutoval jako samostatný režisér, když od roku 1917 natočil v němé éře celou řadu filmů. Mezi známější například patří snímek z roku 1922 FORGET ME NOT (Sirotek z Brooklynu) s Bessie Love, nebo série kovbojek s Buckem Jonesem a později s Timem McCoyem.

W.S. Van Dyke byl dvakrát ženatý. Se svou druhou ženou Ruth Mannix, která byla neteří manažera filmové společnosti MGM E.J. Mannixe měl tři děti. Ke konci života trpěl srdečními problémy a byla mu diagnostikována rakovina. W.S. Van Dyke odmítl jakékoliv léčení a svůj poslední film JOURNEY FOR MARGARET dokončil již ve špatném zdravotním stavu. Když zjistil, že jeho zdravotní stav je beznadějný, spáchal 5. února 1943 sebevraždu ve věku pouhých 53 let. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park Cemetery v Glendale (Kalifornie). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


21.3.1889
San Diego, California, USA
5.2.1943
Brentwood, California, USA
W. S. Van Dyke csfd

CairoDr. Kildare's VictoryI Married an AngelJourney for MargaretRage in HeavenShadow of the Thin ManThe Feminine TouchBitter SweetCesta na severozápadI Love You AgainI Take This WomanNew MoonAndy Hardy Gets Spring FeverAnother Thin ManIt's a Wonderful WorldStand Up and FightMarie AntoinettaSweetheartsJejí domácí přítelRosalieZbraň v ruceAfter the Thin ManHis Brother's WifeLáska s 1000 HPRose-MarieSan FranciscoThe Devil Is a SissyI Live My LifeMelodie světa 1936Princezna inkognitoDetektiv Nick v New YorkuDrama z ManhattanuForsaking All OthersHide-OutLaughing BoyEskymoPenthouseThe Prizefighter and the LadyNight CourtTarzan, syn divočinyCuban Love Song, TheGuilty HandsNever the Twain Shall MeetTrader HornPohanská píseň láskyBílé stínyThe AdventurerUnder the Black EagleWyomingCaliforniaForeign DevilsSpoilers of the WestThe Eyes of the TotemThe Heart of the YukonWinners of the WildernessThe Gentle CycloneWar PaintBarriers Burned AwayDesert's Price, TheHearts and Spurs


Aktualizace osobnostního profilu W. S. Van Dyke: 27.2. 2024 08:36