Marie Preislerová (1917 - 2010)


Marie Preislerová (někdy též uváděna nesprávně jako Marie Preisslerová) se narodila 25. srpna 1917 v uherském Királyhydě jako Marie Černohorská do rodiny vojenského kapelníka. Vyrůstala v Olomouci a už od dětství projevovala umělecké vlohy, které zúročovala už během středoškolských studií na škole Pöttingeum v Olomouci. Profesionálně začínala pod dívčím jménem v sedmnácti letech jako činoherní a operetní členka olomouckého Českého divadla (1934 – 1938).

Marie Preislerová byla výraznou charakterní herečkou, která získávala velké úspěchy v titulních činoherních a operetních kreacích. Postupem času se vypracovala na přední členku olomoucké činohry. Věnovala se též uměleckému přednesu. Divadelní herectví (České pašije“) Marie Preislerové nejlépe charakterizují dobové divadelní kritiky:

„…Marie Preislerová hrála s neobyčejným smyslem pro míru, vkus i volbu výrazových prostředků…“

Z titulních divadelních postav Marie Preislerové si uveďme charaktery: Lolita („Giuditta“), Hery („Mnoho povyku pro nic“), Axiocha („Hippodamie“), Chrysothemis („Elektra“), Maryša („Maryša“), Královna Marie Stuartovna („Marie Stuartovna“), Anna („Anna Christie“), Kateřina („Zkrocení zlé ženy“), Eva („Gazdina roba“), Marjánka („Paní Marjánka, matka pluku“), Váchová („Srpnová neděle“), Paní Hlubinová („Měsíc nad řekou“), Ethel („Paní Savageová“), Matka („Krvavá svatba“), Apatura Iris („Ze života hmyzu“), Dolly Hammová („Sestup Orfeův“), Stázka („Výnosné místo“), Hostinská („Ptáčník“), Pamela („Velký Bobby“), Anděl („Nanebevzetí plukovníka Heiliga“), Domovnice („Majitelé klíčů“) i Armida („Starosta čtvrti Sanita“).


25.8.1917
Királyhyd, Uhry, Rakousko-Uhersko
10.4.2010
Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj, Česko
Marie Preislerová csfd

Anglická sobotaHaldyDispečer


Aktualizace osobnostního profilu Marie Preislerová: 1.4. 2024 14:59