Marcel L'Herbier (1890 - 1979)


Marcel L′Herbier se do historie francouzské kinematografie zapsal nejen jako režisér řady umělecky významných titulů, prosadil se také v jiných profesích a v oblasti francouzské kinematografie se angažoval jako organizátor a publicista až do vysokého věku. Narodil se do rodiny architekta a po nedokončených studiích práv na pařížské Sorbonně začal psát knihy a divadelní hry, inklinaci k impresionismu později vtělil i do svých filmů. Za první světové války sloužil v armádě, právě tehdy se seznámil s filmařskou technikou a po návratu do civilního života začal realizovat své první vlastní filmy.

S nástupem zvuku měly L′Herbierovy filmy klesající uměleckou úroveň, stále však patřil k filmařům nadprůměrných kvalit. Počátkem třicátých let zpracoval literární předlohy autora detektivek Gastona Lerouxe ZÁHADA ŽLUTÉHO POKOJE (Le mystère de la chambre jaune, 1930) a VŮNĚ DÁMY V ČERNÉM (Le parfum de la dame en noir, 1931), tyto filmy opět disponovaly silnou výtvarnou stylizací. Kvůli obavám z finančních ztrát pak polevil ze svých uměleckých ambicí a natočil několik snímků, které byly komerčně úspěšné, sám L′Herbier však s nimi nebyl příliš spokojen (KRAHUJEC - L′épervier, 1933; SKANDÁL – Le scandale, 1934).

Později L′Herbier natočil několik snímků s výraznými vlasteneckými motivy (PŘIPRAVTE K BOJI – Veille d′armes, 1936; NOVÍ LIDÉ – Les hommes nouveaux, 1936; SRDEČNÁ DOHODA – Entente cordiale, 1938), sám ostatně celou svou kariéru bojoval za silnou národní kinematografii a bránil se nadpočetnému importu především amerických filmů. Celou francouzskou kinematografii třicátých let prostupovala inspirace v ruském literárním odkazu a ruské historii a Marcel L′Herbier obohatil tuto odnož filmové tvorby svou tzv. ruskou trilogií (PEVNOST MLČENÍ – La citadelle du silence, 1937; RASPUTIN – La tragédie impériale, 1937; NOCI V PLAMENECH – Nuits de feu, 1937).

V různých žánrech obohatil L′Herbier francouzskou kinematografii i ve čtyřicátých letech, pozoruhodnou vizuální podívanou byl film BÁJEČNÁ NOC (La nuit fantastique, 1942), v této době začal točit i komedie, z tohoto žánru připomeňme CTIHODNOU CATHERINE (L′honorable Catherine, 1943), kterou ovšem kvůli nemoci místo něj dokončil Jacques de Baroncelli. Z režisérovy válečné tvorby dále vynikl ŽIVOT BOHÉMY (La vie de bohème, 1943), který měl ale premiéru až v roce 1945. Na dřívější úspěchy s kostýmními velkofilmy navázal po válce historickým filmem AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM (L′affaire du collier de la reine, 1946). L′Herbierovým posledním filmem byla adaptace divadelní hry OTEC DÍVKY (Le père de Mademoiselle, 1953). V letech 1918-1953 natočil celkem 44 filmů.


23.4.1890
Paříž, Île de France, Francie
26.11.1979
Paříž, Île de France, Francie
Marcel L'Herbier csfd

Ciel de lit, LeFausses confidences, LesJeu de l'amour et du hasard, LeZamoreAdrienne MesuratPère de Mademoiselle, LeGli ultimi giorni di PompeiRévoltée, LaAu petit bonheurL'Affaire du collier de la reineŽivot bohémyHonorable Catherine, L'La Nuit FantastiqueHistoire de rireEcco la felicitàKomedie štěstíBrigade sauvage, LaEntente cordialeTerra di fuocoAdrienne LecouvreurLa Tragédie impérialeCitadelle du silence, LaForfaitureNuits de feuHommes nouveaux, LesPorte du large, LaPřipravte k bojiZkáza pevnosti KsurL'AventurierLe BonheurScandale, LeÉpervier, L'La donna di una notteLe parfum de la dame en noirEnfant de l'amour, L'Femme d'une nuit, LaKnížata ve vyhnanstvíTajemství žluté komnatyL'argentLe diable au coeurLe VertigeStín Matyáše PascalaNelidskáRésurrectionDon Juan et FaustEldoradoProméthée... banquierVilla DestinCarnaval des vérités, LeUprchlíkBercail, LeRose-FranceFéerie des fantasmes, LaCinéma du diable, LeHommage à DebussyTout peut arriverLa mode rêvéeChildren's CornerPhantasmes


Aktualizace osobnostního profilu Marcel L'Herbier: 2.11. 2023 22:38