Carol Reed (1906 - 1976)


Britský režisér Carol Reed se narodil 30. prosince 1906 v Londýně jako jeden z šesti nemanželských dětí významného divadelního herce sira Herberta Beerbohm-Treeho. Vzdělání získal na The King's School v Canterbury. Ovšem po otci zdědil lásku k divadlu a tak v roce 1923 vstoupil do divadelní společnosti Dame Sybil Thorndike a o rok později zahájil svou kariéru jako divadelní herec. Přes divadlo se dostal v roce 1933 k filmu, kde začínal jako asistent režiséra Basila Deana. Jako samostatný režisér debutoval v roce 1935 snímkem MIDSHIPMAN EASY. V roce 1937 natočil podle vlastního námětu komerční film TALK OF THE DEVIL. Následovalo dnes již jedno z klasických děl britské kinematografie 30. let BANK HOLIDAY a v roce 1939 vytvořil slavnou adaptaci románu A.J. Cronina THE STARS LOOK DOWN.

Po dvou průměrných filmech OUTCAST OF THE ISLANDS a THE MAN BETWEEN natočil v roce 1955 svým tématem pozoruhodný film z prostředí londýnské židovské čtvrti A KID FOR TWO FARTHINGS. O rok později natočil v pařížských interiérech pro americkou výrobnu výpravný film z cirkusového prostředí TRAPEZE. K tématu druhé světové války se vrátil snímkem THE KEY a o rok později zfilmoval román Grahama Greena OUR MAN IN HAVANA. V roce 1960 začal natáčet dobrodružný snímek MUTINY ON THE BOUNTY, ale pro neshody s producenty snímek nedokončil a režie se nakonec ujal Lewis Milestone. V první polovině 60. let natočil ještě snímek THE RUNNING MAN o rafinovaném pojišťovacím podvodu a snímek THE AGONY AND THE ECSTASY o životě Michelangela.

Na sklonku jeho kariéry zaznamenal nejvýraznější úspěch, když natočil výpravný muzikál OLIVER! podle Dickensova románu Oliver Twist. Snímek obdržel jedenáct nominací na Oscara, z toho pět proměnil ve zlatou sošku, včetně Oscara za režii. Jednu z hlavních rolí, lupiče Billa Sikese, obsadil svým synovcem, známým hercem Oliverem Reedem. V roce 1969 natočil v USA snímek FLAP s Anthonym Quinnnem a svou filmografii zakončil detektivním filmem FOLLOW ME s Miou Farrow v hlavní roli.

Carol Reed byl dvakrát ženatý. Jeho první ženou byla v letech (1943-1947) divadelní a filmová herečka Diana Wynyard. V roce 1948 se stala jeho druhou ženou, herečka Penelope Dudley Ward se kterou měl syna Maxe (narodil se 1948) a vyženil dceru Tracy, která se také věnuje herecké profesi. Carol Reed zemřel 25. dubna 1976 na infarkt ve svém domě v Chelsea (Londýn). V roce 1953 byl jako první britský filmový režisér povýšen královnou do šlechtického stavu.


30.12.1906
Londýn, England, Velká Británie
25.4.1976
Londýn, England, Velká Británie
Carol Reed csfd

Soukromý detektivPoslední bojovníkOliver!Ve službách papežeThe Running ManVzpoura na BountyNáš člověk v HavaněKlíčTrapézaA Kid for Two FarthingsMuž v zemi nikohoOutcast of the IslandsMen of the SeaTřetí mužPadlý idolŠtvanecCesta vpředThe Young Mr. PittKipps... A hvězdy mlčíGirl in the NewsNoční vlak do MnichovaA Girl Must LiveBank HolidayClimbing HighPenny ParadiseTalk of the DevilWho's Your Lady Friend?Laburnum GroveIt Happened in ParisKadet Jack EasyNehynoucí slávaThe New LotLetter from Home, AThe Flying SquadThe DirectorsThe 41st Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Carol Reed: 12.4. 2024 21:16